Lasă pădurile nepăzite, apoi se plâng că se fură lemnele

Locuitorii din Cărbuneşti, care nu au încheiat contract de pază cu Ocolul Silvic din localitate, pot să-şi ia adio de la păduri pentru că lemnele dispar pe zi ce trece. Hoţii de leme fură în linişte, pentru că nimeni nu se opune. Deşi au primit sesizări, cei de la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti susţin că nu au nicio putere.

Hoţii fură ziua în amiaza mare fără nicio reţinere. Chiar dacă sunt văzuţi de ciobanii care au stânele în apropiere, aceştia nu au nici cea mai mică intenţie de a se feri. Sunt în special persoane de etnie romă, care trăiesc doar din ajutorul social. Până acum au reuşit să despădurească hectare întregi de pădure. „Noi avem stână aici aproape. Au potopit peste tot pădurea. Taie tot, nu vă spun că m-am şi luat de ei că au venit şi la noi la stână şi ne-au furat, dar nu face nimeni nimic. Am fost şi la poliţie, am fost şi la Ocol, dar degeaba. Ei vin fură şi tot aşa”, a declarat o femeie care are stână de oi situată în apropierea pădurii.

Nu au ce să le facă

Explicaţia şefilor de la Ocolul Silvic Cărbuneşti este cât se poate de simplă: sunt păduri private şi proprietarii nu au încheiat contract de pază cu ocolul, iar atunci când au mai avut câte o tentativă de stopare a fenomenului, aceasta a dat greş din cauza abilităţii romilor. „Noi am mai fost în control, dar au telefoane mobile şi se anunţă imediat. Odată, am prins vreo patru căruţaşi, eram cu poliţie, cu jandarmi, iar la unul dintre ei, când am trecut pe lângă casa lui, poarta era deschisă şi a intrat, a închis porţile....ce să-i mai faci-”, a declarat Maria Marcela Ruxanda, şefa ocolului silvic Târgu Cărbuneşti.

Până când cineva se va sesiza, probabil va fi destul de târziu, având în vedere că se apropie sezonul rece, iar nevoia de lemne este foarte mare.

„Sunt hectare întregi desfăşurate. Am sesizat până acum Ocolul Silvic şi Poliţia. Inclusiv domnul Caragea a fost sesizat cu privire la furturile de lemne, dar tot degeaba. Ştie foarte bine ce se petrece, dar tot degeaba, jaful continuă”

Ion Fugaru, fost viceprimar

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: