Laurian Stănchescu, în grevă culturală la operele lui Brâncuşi

Scriitorul Laurian Stănchescu a protestat ieri în Parcul Central. Timp de câteva ore acesta s-a aflat într-o grevă culturală, scopul acţiunii fiind acela de a le face pe autorităţi să se alăture demersurilor sale pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Stănchescu se va întâlni, luni, cu primarul Parisului şi cu prefectul Poliţiei Franceze pentru a iniţia un proces, un demers administrativ, prin care instanţa să certifice repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului gorjean.

Laurian Stănchescu, scriitorul gorjean care luptă pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, a declanşat ieri o grevă culturală. Timp de câteva ore, acesta a mărşăluit prin Parcul Central, oprindu-se de nenumărate ori în faţa operelor brâncuşiene. Pe toată perioada protestului, Stănchescu a purtat steagul tricolor. Scriitorul spune că a organizat această acţiune pentru a le face pe autorităţile gorjene să-l sprijine în proiectul său. Acesta a mai precizat că în zilele următoare urmează să se întâlnească şi cu premierul Victor Ponta. “Am declanşat o grevă culturală pentru a face autorităţile din judeţul Gorj să vină lângă mine şi să mă sprijine în demersurile mele pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Am stat de vorbă cu oamenii şi toţi gorjenii sunt de acord ca Brâncuşi să fie adus acasă. Miercuri sau joi mă voi întâlni şi cu premierul Victor Ponta pentru a oficializa proiectul meu”, a declarat Laurian Stănchescu.

În timpul acţiunii sale de protest, scriitorul a fost invitat la Centrul Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”. Aici, conducerea instituţiei i-au dat asigurări că îi vor sprijini proiectul.

Pleacă la Paris pentru a iniţia un proces

Laurian Stănchescu va pleca luni în Franţa pentru a se întâlni cu primarul Parisului şi cu prefectul Poliţiei. Gorjeanul le va prezenta documentul care atestă că sculptorul Constantin Brâncuşi şi-a dorit să revină în ţară, însă a fost refuzat de statul român, în perioada socialistă. Este vorba despre un proces verbal întocmit în anul 1951. “Am reuşit să găsesc după 61 de ani un document dispărut din arhivă. Cu ajutorul acestui act vom demonstra că Brâncuşi a vrut să vină în ţară şi că a acceptat cetăţenia franceză în anul 1952 ca să-şi protejeze opera, după ce a fost refuzat de către statul român. Acest document îl voi prezenta la Paris împreună cu acordul Academiei Române pentru repatrierea osemintelor sculptorului”, a declarat Laurian Stănchescu.

Acesta a mai precizat că la Paris va iniţia un proces pentru ca repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi să fie certificată de către instanţa judecătoarească. “Luni, mă voi întâlni cu primarul Parisului şi cu prefectul Poliţiei. Împreună vom demara un proces pentru ca o instanţă franceză să certifice repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Nu este un proces împotriva Franţei, ci un demers administrativ. Primarul Parisului şi-a dat deja acordul pentru repatrierea osemintelor”, a declarat Laurian Stănchescu.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: