Lulu, profesorul deţinuţilor care realizează sculpturi în săpun

Lulu Sandu, un deţinut de la Penitenciarul Târgu Jiu, care realizează sculpturi în săpun şi tablouri din paie va termina de ispăşit pedeapsa peste o săptămână. Înainte de a eliberare, Lulu şi-a pregătit doi ucenici pentru a duce mai departe acest meşteşug. Deşi îşi face planuri pentru a-şi dezvolta propria afacere, el spune că va continua să realizeze machete, tablouri şi sculpturi în săpun în timpul liber.

Lulu Sandu, în vârstă de 47 ani, din Bucureşti, este un deţinut talentat care realizează sculpturi în săpun, tablouri din paie şi machete din lemn. El îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Târgu Jiu de aproape un an de zile. În acest timp, a participat la mai multe expoziţii cu diferite ocazii. De câteva luni încearcă să-i înveţe pe alţi deţinuţi câteva din secretele acestei arte. Deşi îi place foarte mult ceea ce face, Lulu spune că nu putea trăi din confecţionarea unor asemenea obiecte şi îşi face planuri pentru a-şi dezvolta propria afacere. „În România nu se poate câştiga din realizarea tablourilor şi a sculpturilor. Arta chinezească este apreciată foarte mult peste hotare. Am un atelier de mobilă la mine acasă din care voi câştiga bani. Am o fată care termină liceul şi îmi va trebui bani să o ţin în facultate. N-o să renunţ la această pasiune. Mi-ar place să pot învăţa nişte copii să realizeze tablouri din paie şi sculpturi în săpun. Pentru o asemenea activitate îţi trebuie foarte multă imaginaţie şi răbdare. Paiele se curăţă, se taie, se udă, se calcă, se vopsesc, se calcă din nou, iar apoi li se dă formă. La fel de mult se munceşte şi pentru sculpturile în săpun: se răzuieşte săpunul, se udă, se face pastă omogenă, se dă formă, iar apoi se lăcuieşte”, a declarat Lulu Sandu.

Recunoştinţă

Lulu Sandu le este recunoscător cadrelor Penitenciarului Târgu Jiu, în special agentului şef, coordonatorul atelierului de ergoterapie, Valentin Jerca, care i-a pus la dispoziţie materialele necesare pentru confecţionarea obiectelor. Deţinutul spune că i va face o surpriză înainte de plecare. “Îi voi confecţiona un obiect surpriză, pentru dumnealui personal. Îi sunt recunoscător că mi-a pus la dispoziţie toate materialele necesare. Zilnic am avut posibilitatea să lucrez în atelier câte 8 ore împreună cu alţi doi băieţi pe care încerc să-i învăţ această artă. Este vorba despre Petrică Baciu şi Mădălin Dinculeanu”, a precizat Lulu Sandu. Zeci de obiecte realizate de deţinuţi au fost expuse ieri, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” cu ocazia expoziţiei dedicată Sărbătorilor Pascale. 

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: