Leafă mai mare după plecarea din Directoratul CE Oltenia

Doljeanul Dan Vasile, unul dintre directorii revocați din funcție, la sfârșitul lunii aprilie, a dat compania în judecată. În primul proces, el a cerut suspendarea actului administrativ prin care a fost revocat din fruntea companiei, dar nu a avut câștig de cauză. Între timp, Dan Vasile a revenit la conducerea SE Craiova II, iar șefii companiei au decis, totuși, să-l recompenseze, majorându-i salariul. Fostul director nu renunță, însă, la lupta din instanță.

Dan Vasile a dat CE Oltenia în judecată la scurt timp după revenirea pe postul de la Craiova. Acțiunea a fost înregistrată pe 11 mai, la Tribunalul Dolj.

Fostul director a cerut suspendarea executării hotărârii nr. 17 a Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, din 22 aprilie, prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului său de membru al directoratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii privind anularea acestei decizii.

În acea ședință au mai fost revocați, din Directorat, Sorinel Boza și Ovidiu Bălăcescu. Totodată, supraveghetorii CE Oltenia au dispus atragerea răspunderii patrimoniale a directorilor nominalizați în raportul Corpului de Control al ministrului Energiei. Controalele de acum doi ani au scos la suprafață prejudicii de circa 100 de milioane de euro.

Decizia stă însă în mâna acționarilor CE Oltenia. Aceștia vor decide, pe 9 iunie, dacă îi vor trage la răspundere în instanță pe foștii directori.

Salariu de 20.000 lei

Dan Vasile a ajuns în conducerea CE Oltenia pe data de 24 noiembrie 2017, încheind un contract de mandat pe 4 ani. Acesta s-a plâns la instanță inclusiv de faptul că i-au fost diminuate veniturile, odată cu revocarea din funcție. CE Oltenia l-a contrazis.

„Această condiție nu este îndeplinită, simpla mențiune „veniturile subsemnatului au fost diminuate” nu se susține, în condițiile în care reclamantul a revenit la postul deținut anterior, respectiv director Sucursala Electrocentrale Craiova II. Potrivit Hotărârii Directoratului nr. 48 din data de 07.05.2020 – pct. 19, clasa salarială a acestuia a fost majorată la 59 c - salariul brut fiind în cuantum de 19.927 lei, implicit i s-a asigurat o sursă de venit mai mult decât rezonabilă”, a susținut consilierul juridic care a reprezentat compania în instanță.

Cerere inadmisibilă

În plus, CE Oltenia a arătat că hotărârile sau deciziile organelor de administrare (consiliul de supraveghere sau directorat) ale unei societăți comerciale administrate în sistem dualist nu fac obiectul unei acțiuni în nulitate sau anulare.

„Deciziile acestor organe pot fi evident retractate printre decizie ulterioară a organului respectiv. Cum reclamantul a avut calitatea de administrator al societății, ca membru al directoratului, rezultă că, potrivit art. 216 alin. (2) Cod civil, nu poate ataca hotărârea privitoare la revocarea/încetarea de drept a mandatului său”, potrivit companiei.

Ținând cont de aceste aspecte, Tribunalul Dolj a respins, pe 29 mai, cererea de suspendare, ca inadmisibilă, sentința putând fi atacată cu recurs.

Dan Vasile mai are pe rolul Tribunalului Dolj o cerere de anulare a deciziei CS-ului, dar procesul nu a primit încă un termen de judecată.

Galerie foto


Vizualizări: 5,576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: