Bani de la stat ca să nu taie pădurea. Despăgubiri de 1,5 milioane lei!

O obște din Bumbești-Jiu a cerut statului să-i plătească despăgubiri de peste 1,5 milioane de lei. Este vorba de compensațiile financiare acordate proprietarilor care dețin păduri în zone protejate, unde nu au voie să exploateze lemn.

Pentru a-și primi bani, Obștea de Pădure Porceni-Pleșa a dat în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Proprietarii au cerut de la stat compensații bănești în sumă totală de 1.582.096 lei. Este vorba de contravaloarea produselor din lemn care nu pot fi recoltate din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă pentru anul 2019.

Suprafața de pădure pentru care s-a cerut bani este de 2.736,46 hectare și se află în aria protejată a Parcului Național „Defileul Jiului”.

Deși documentația de plată a fost avizată de către Garda Forestieră Râmnicu-Vâlcea, Ministerul Apelor și Pădurilor a refuzat să achite despăgubirile în termenul legal. În cele din urmă, obștea a primit răspuns că plățile se vor realiza când sunt fonduri disponibile, asta în condițiile în care achită sume substanțiale pentru paza pădurii.

„Admite acțiunea. Obligă pârâtul către reclamantă la plata compensațiilor bănești în sumă de 1.582.095,95 lei, precum și la plata sumei de 1,800 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, este decizia Curții de Apel Craiova, de luna trecută.

Vizualizări: 2,650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: