Lege pentru mame. Indemnizații mai mari de la 1 iulie

Proiectul de lege care prevede o indemnizaţie lunară de 85% din veniturile obţinute în ultimele 12 luni lucrate şi eliminarea plafonulului de 3.400 de lei pentru mame a trecut de Camera Deputaților. Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis va intra în vigoare din 1 iulie.

Legea a strânit discuții între Guvern și Parlament, premierul Dacian Cioloș cerând deputaților să spună și care este sursa veniturilor pentru aplicarea acestei legi. Parlamebtarii nu numai că nu au precizat sursa finanțării, dar au votat în unanimitate proiectul. Astfel, toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani şi până la trei ani dacă este vorba despre un copil cu handicap, cu o indemnizaţie de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului, fără să mai existe plafonul maxim de 3400 de lei sau cel minim de 600 de lei.

Dacă româncele se întorc la serviciu înainte de împlinirea perioadei de doi ani, acestea vor primi circa 500 lei lunar.

Proiectul ar intra în vigoare la 1 iulie, dar Guvernul trebuie să vină cu normele de aplicare, dar să identifice şi sursele de finanţare. Pentru aplicarea acestei legi ar fi nevoie de 200 de milioane de lei trimestrial, precizează TVR.

Vizualizări: 642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: