Negocieri pentru reducerea numărului de concedieri. Angajată: Sunt disperată!

Minprest ar putea disponibiliza 500 de salariaţi şi nu 800, aşa cum s-a anunţat în primă fază. Cel puţin asta susţine şeful societăţii, Gabriel Giorgi, care a avut marţi o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Oltenia pe această temă. Nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte serviciile prestate de Minprest la care compania energetică vrea renunţe, astfel că în zilele următoare vor avea loc noi discuţii între cele două părţi.

Conducerea Minprest a mers marţi la sediul Complexului Energetic Oltenia pentru a prezenta un punct de vedere al societăţii legat de intenţia administraţiei de a reduce cu 11 milioane bugetul societăţii din Vârţ, lucru ce va conduce la disponibilizarea a 800 de salariaţi. Propunerea cu care a mers şeful Minprest în faţa directorilor companiei energetice a fost aceea de disponibiliza 361 de salariaţi. În urma discuţiilor, directorul Gabriel Giorgi s-a arătat optimist şi crede că numărul disponibilizaţilor va fi mai mic cu câteva sute. "Ne-am întâlnit din nou, aceleaşi comisii ca şi săptămâna trecută. Am prezentat şi punctul nostru de vedere. O să urmeze ca în zilele următoare să ne mai întâlnim pentru a le pune cap la cap pentru că, sunt diferenţe de opinie, dar se pare că într-un târziu o să ajungem la aceeaşi concluzie, adică să mai putem să salvăm un număr de locuri de muncă. La prima vedere, se pare că o să reuşim să mai diminuăm din acea reducere undeva spre câteva sute. Când o fi definitivă o să prezentăm numărul exact, dar este clar că nu o să rămână la cele 693 de locuri bugetate care implica cu indicele de prezenţă şi TESA undeva la 800 de disponibilizaţi, deci nu o să se ajungă la 800", a declarat Gabriel Giorgi, după şedinţa cu şefii CE Oltenia.
Conducerea Minprest spune că CEO ar putea păstrata o parte din serviciile prestare de salariaţii Minprest, la care renunţase în primă fază. "O să fie o altă redistribuire şi o să mai fie păstrate şi din serviciile care în primă fază erau desfiinţate în integralitate", a mai spus directorul Minprest.

Ce spun angajaţii Minprest
În tot acest timp, salariaţii Minprest stau ca pe ghimpi, neștiind dacă vor fi păstraţi sau nu în câmpul muncii. Maria Fundeanu lucrează la Termo Turceni la serviciul de curăţenie. Femeia a fost angajată în urmă cu câteva luni la Minprest după ce soţul său, operator la termocentrală, a decedat, răpus fiind de o boală necruţătoare. Femeia spune că are un copil la facultate, iar dacă va rămâne fără serviciu nu va mai avea cu ce să îşi întreţină familia. "La mine este o situaţie dezastruoasă. Soțul meu a decedat, a lucrat aici 31 de ani. Am un copil de ţinut în facultate, este anul II la Ministerul Apărării, şi eu sunt unic întreţinător. Sunt destul de disperată. Dacă rămân fără loc de muncă nu pot să supravieţuiesc şi nu pot să îmi întreţin copilul. Suntem atât de disperați încât nu știm ce să mai facem. Noi care nu avem niciun Dumnezeu pe pământul acesta ce trebuie să facem?", a spus Maria Fundeanu.
Într-o situaţie similară se află şi o altă angajată a Minprest de la cariera Pinoasa. Lucrează la curăţat benzi şi ar urma să fie disponibilizată pentru că CE Oltenia a renunţat integral la acest serviciu. Aceasta a explicat că va bloca exploatarea dacă va fi disponibilizată, pentru că deține în Fărcășești pământ în fața excavatorului. "Noi, expropriații, n-am cedat încă toate terenurile, și suntem circa 120. Am terenuri de dat și am pământ și sub Termo. Nu este numai că le blochez excavaţia, dar să facă bine să se gândească, pentru că noi chiar avem nevoie de locuri de muncă. Nu bani, că banii cum vin, așa se duc. Nu știu de ce s-a ajuns în situația aceasta, va fi drastic. Ei au salarii foarte mari pe spinarea fraierilor care au cedat terenuri şi au tot mâncat de pe ei. Că sunt terenuri industriale, nu agricole cum ni le ia ei nouă. Sunt unic întreţinător de familie, am un copil major, care nu are loc de muncă, nu pot să îl angajez pe nicăieri, dosare are băgate", a explicat angajata Minprest.

Vizualizări: 1,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: