CE Oltenia, negocieri cu sindicatele pentru concedieri

Administraţia şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au convenit convocarea pentru luni, 4 aprilie, a comisiei de negociere a planului de restructurare. Adrian Marciuc, lider în Federaţia Univers, a spus că li s-a vorbit din nou despre 2.000 de concedieri. Preşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu, spune că printre condiţiile federaţiei pe care o reprezintă este aceea ca primii plecaţi să fie cei care au mai luat plăţi compensatorii, dar şi cei angajaţi după concedierile colective de vara trecută. O condiţie a tuturor federaţiilor este legată de asigurarea unui venit de completare pentru salariaţii plecaţi timp de cel puţin 24 de luni.

Complexul Energetic Oltenia nu a notificat încă sindicatele cu privire la concedierea colectivă care urmează. Deocamdată sunt discuţii, iar luni va fi o primă negociere a criteriilor care vor fi aplicate. Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME, nu crede că se va ajunge la 2.000 de concedieri. „Nu au de unde să dea atâţia oameni, pentru că sunt puţini care îndeplinesc condiţii de pensionare în următorii ani. O să vedem care sunt criteriile. Noi ţinem la două criterii în mod special, să plece primii cei care au mai luat plăţi compensatorii în trecut şi au fost reangajaţi şi cei veniţi în companie după concedierile colective din vara trecută”, a spus liderul FNME.


Marciuc: Acceptăm cel mult 500 de disponibilizări
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, spune că în şedinţa de marţi s-a vorbit tot de 2.000 de concedieri. „Ni se aduse din nou la cunoştinţă referitor la 2000 de disponibilizări. Se doreşte încheierea unui act adiţional referitor la salariile compensatorii şi se continuă planul, ce plan vor ei. Curios e că, aşa ni se pare nouă, unii parcă ar fi de acord, să se facă pentru disponibilizaţi criterii, cu TESA. Nu ştiu, eu am spus, Univers nu e de acord decât cu un program pe 24 de luni, cu venit de completare”.
Potrivit lui Marciuc, de acord cu administraţia ar fi fost cei de la FNME. „Mi se păru că FNME e de acord, să facă criterii, să facă nu ştiu ce. Nu a fost vorba de treaba asta până acum. Urmează discuţii, vor fi iară luni, la ora 11, se va discuta din nou treaba. Ei vor să încheie un act adiţional, ăsta e scopul lor, în care să scrie pentru disponibilizările pe 2016 să se acorde atâtea salarii. Maxim 6, cum a fost anul trecut. Nu sunt de acord cu plecarea a 2000 de oameni, sunt doar 500 care sunt cu 2 ani, până în iulie 2018”.


Husnicoara, buturuga mică
La CE Oltenia sunt patru federaţii semnatare ale contractului colectiv de muncă. Marciuc spune că modificarea CCM prin act adiţional se poate face doar cu semnătura tuturor federaţiilor. Una din federaţii este reprezentată de Paul Constantinescu, liderul de la Husnicioara, unitate pe care administraţia ar dori-o închisă. „Ni se spune iar de închidere de capacităţi şi o ţin în continuare cu Husnicioara. Eu nu îl văd pe băiatul acela de la Husniciora să semneze din partea Federaţiei Energetica să se închidă Husnicioara. Şi dacă nu semnează actul adiţional, nu poate fi înregistrat decât dacă e semnat de toate federaţiile. Toţi salariaţii carierei, 600 de oameni de acolo, ar fi puşi pe listă”, a explicat Marciuc.

Vizualizări: 6,693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: