Lege și pentru pensionarea energeticienilor din Turceni, Ișalnița și Craiova II

Energeticienii de la Turceni, Ișalnița și Craiova II nu vor beneficia de legea care le permite celor opt mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia să se pensioneze mai devreme, pentru că lucrează în condiții deosebite de muncă.

Și cei de la cele trei termocentrale menționate au avut grupă de muncă până în 2007, dar sindicatele au acceptat atunci să renunțe la acest drept, sub amenințarea că locurile de muncă vor fi desființate. Legea nu a mai permis de atunci încadrarea unor locuri de muncă noi în condiții deosebite, cerința fiind pentru toate firmele să normalizeze condițiile de muncă.

Singurii care au luptat pentru menținerea acestui drept au fost cei de la Sindicatul Energia Rovinari, iar energeticienii din termocentrală vor putea beneficia de legea care le permite pensionarea cu patru luni mai devreme pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite.

Prin proiectul de lege care a fost votat marți de Camera Deputaților s-a pus la un moment dat problema ca locurile de muncă similare din aceeași companie să beneficieze de condiții deosebite, chiar dacă măsurătorile de noxe, zgomote și vibrații s-au făcut într-un singur loc, dar prevederea a fost eliminată în comisia de muncă, existând riscul să fie neconstituțională și proiectul să revină în parlament.

Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, a anunțat însă că se lucrează la un nou proiect de lege, care să rezolve și situația salariaților de la cele trei termocentrale, în sensul în care să fie permise măsurători care să încadreze locurile de muncă în condiții deosebite. (A.A.)

Vizualizări: 3,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: