FP critică ideea fuziunii CE Oltenia cu Hidroelectrica

Legalitatea propunerii de fuziune între Hidroelectrica și CE Oltenia este discutabilă, consideră Johan Meyer, managerul Fondului Proprietatea, acționar la ambele companii energetice. Ideea a fost lansată acum câteva săptămâni de Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei: “Cea mai bună combinaţie pe care o văd este cărbunele cu Hidroelectrica, o companie nouă al cărei actionar este statul”.

Managerul Fondului Proprietatea a fost extrem de critic la adresa acestei idei: “O alăturare de companii de această natură ar genera îngrijorări privind un posibil ajutor de stat și ar fi anti-competitivă. În al doilea rând, simpla transferare a profitului Hidroelectrica către CE Oltenia nu reprezintă o soluție pentru redresarea acestei ultime companii. CE Oltenia se găsește într-o situație nefericită, neputând să platească certificatele verzi și are nevoie de o restructurare profundă, care să aibă loc cât mai curând. Altfel viitorul său va fi sever afectat”.

Johan Meyer a mai spus că “Niciun acționar rațional nu ar susține vreodată o asemenea distrugere de valoare”. Fondul Proprietatea nu a primit nicio informare oficială din partea Ministerului Energiei cu privire la această intenție până în prezent.

Președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, este un susținător al fuziunii cu Hidroelectrica. „Ar fi o soluție foarte bună. În Europa suntem singura țară care are producători monocolori. Germania, Polonia au producători integrați. În Polonia, un singur producător integrat deține 70% din piață. Este o soluție, nu este ușor de realizat și nici nu trebuie toată Hidroelectrica, doar o parte din ea. Trebuie voință politică. Achiziția de participație de la Fondul Proprietatea nu e ceva imposibil. Trebuie văzută ca o salvare a sistemului energetic național și asigurarea independenței energetice a țării. Dacă noi nu am avea aceste costuri cu certificatele de CO2, am avea costuri de producție egale cu costurile pe hidro”, a spus Sorin Boza citat de reporterglobal.ro.

Și Bogdan Badea, managerul Hidroelectrica, a comentat acum câteva zile această idee: “Sunt multe aspecte legislative de care trebuie ţinut seamă. Printre ele, faptul că o societate rezultată din fuziunea CE Oltenia şi Hidroelectrica ar avea poziţie dominantă pe piaţa energiei. Practic, o singură entitate ar produce peste 50% din energie, în România. Iar pentru a putea înfiinţa o astfel de societate, e nevoie de aviz de la Consiliul Concurenţei şi de notificarea Comisiei Europene”, a precizat Badea, care a mai spus că nu vede cum o fuziune ar rezolva problemele CE Oltenia. “Ca membră UE, România şi-a asumat calendarul de decarbonizare. Nu e o noutate că aceste certificate de CO2 se vor scumpi. Aşa că ele ar pune presiune pe entitatea rezultată din fuziune, iar problema nu s-ar rezolva”, a mai spus Bogdan Badea.

Vizualizări: 1,380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: