Legea lui Weber: Instrucțiuni în română pe produsele din import

Toate produsele importate în România vor avea etichete și instrucțiuni de folosire în limba română, conform unui proiect legislativ depus la Senat de către deputatul Mihai Weber, președintele comisiei de control al SIE. Proiectul face referire mai ales la mașini, calculatoare, jocuri, telefoane mobile, electrocasnice, care vor cuprinde meniul și instrucțiunile de folosire și exploatare în limba română.

Deputatul PSD, Mihai Weber, a depus la Senat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.296/2004 privind Codul consumului, care a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 martie. Actul normativ prevede că, indiferent de țara de origine, produsele aduse în țara noastră de comercianți trebuie să fie însoțite de documente/carte tehnică/meniu/instrucțiuni de folosire în limba română, documente care vor fi traduse în țara noastră.

“Prin aceste modificări, consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărior sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română”, a sustinut Weber, inițiatorul acestui proiect.

Actul normativ se află în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, forul decizional, prevederile vor fi aplicate pentru produsele fabricate după data intrării în vigoare, cele aflate în stoc la acea dată fiind comecializate până la epuizarea stocului. (A.A.)

PROIECT

“Art. 53 – Se completează cu două alineate noi, alin. (2) și (3):

(1) Pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale.

(2) Documentele de însoțire prevăzute la alin. (1) sunt redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.

(3) Toate produsele electronice și electrocasnice trebuie să aibă meniul și setările produsului în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora trebuie să fie și în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Mașinile și utilajele care au calculator de bord, GPS sau alte facilități electronice trebuie să aibă meniul și setările în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi”.

Vizualizări: 612

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: