Legea salarizării îi nemulţumeşte pe profesori. Ce sporuri şi salarii solicită!

Spor de fidelitate, spor de suprasolicitare neuropsihică, spor pentru stimularea performanţei cadrelor didactice, indemnizaţii mai mari pentru directori şi inspectorii şcolari. Sunt doar câteva din solicitările pe care le au sindicatele din învăţământul gorjean şi pe care le-au înaintat deja senatorului Florin Cârciumaru pentru a le prezenta în Parlamentul României. La acestea se adaugă şi rectificările pe care sindicatele le au cu privire la legea salarizării unice.

Sindicatele din învăţământul gorjean au tras deseori un semnal de alarmă cu privire la inadvertenţele salariale care se regăsesc în noua lege a salarizării care a trecut de Senat şi aşteaptă votul din Camera Deputaţilor, cameră decizională. Proiectul de lege prevede că directorii de şcoli au salarii mai mici ca profesorii, sau bibliotecarii câştigă mai mult decât contabilii şefi. Sindicatele se opun legii în acest format. „Un inspector școlar va beneficia de o indemnizație de 6.229 lei, cu aproximativ 700 de lei mai puțin decât salariul de bază maxim al unui profesor. Astfel de inadvertenţe apar și în cazul personalului didactic auxiliar, unde salariile de bază pentru contabilul-șef și secretarul-șef din unitățile de învățământ preuniversitar de gradul I (5.212 lei), sunt mai mici decât salariile administratorului financiar S (5.431 lei) sau  secretarului S (5.323 lei)”, a declarat Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Sindicaliştii spun că au cerut şi sprijinul parlamentarilor gorjeni pentru ca „aceste inadvertenţe” să ajungă la urechile celor din Ministerul Muncii. Scrisoarea a fost înaintată senatorului PSD, Florin Cârciumaru, spun sindicaliştii. În scrisoare au fost adăugate şi o serie de propuneri pe care le-au înaintat guvernului. Printre acestea se numără acordarea unui spor de suprasolicitare în procent de 3% având în vedere că „munca unui cadru didactic este comparabilă cu cea a unui magistrat”. De asemenea, profesorii solicită un spor de fidelitate de 5% care să se acorde personalului didactic cu peste 30 de ani vechime, iar tranşa de majorare cu 20% este imperios necesar să se acorde începând cu 1 iulie 2017.

Vizualizări: 2,890

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: