Leru-i leu

E decembrie deja. E momentul să urăm spiritul sărbătorilor un ”bine-ai venit, 'tu-ţi sarmalele mă-tii!”. Că la noi nu e spiritul ăla de Crăciun din filmele americane, unde familiile fericite îşi ornează casele uriaşe cu instalaţie de pom şi beteală şi-apoi merg în supermarketurile confortabile şi cu cozi mici, de unde cumpără de-ale gurii şi de-ale sub-bradului. Nu, la noi e fix invers. Casele sunt mici, de cel mult câteva zeci de metri pătraţi, iar cozile sunt uriaşe. Sunt interminabile. Îmi spunea deunăzi un coleg că hypermarket-ul Carrefour Orhideea (din zona Regiei, în Bucureşti) este al doilea pe Europa ca vânzări. Până să merg în weekend să fac cumpărăturile acolo nu l-am crezut. Nu ştiu dacă aţi mai văzut pe undeva cărucioare mergând bară la bară. Atât de prost se circula printre standuri în Carrefour sâmbătă seara încât cred că la anul ar trebui să se gândească să pună nişte semafoare.

Şi măcar dacă ni s-ar asigura nişte condiţii plăcute de aşteptare la cozile nesfârşite. Dar nu. Dintr-un spirit patriotic împins la extrem, mereu ni se bagă pe gât Hruşcă. Îl ştiţi, marele patriot care acum 20 de ani a plecat să se stabilească în Canada. De atunci, se întoarce în ţara caldă doar când se apropie sărbătorile, să mai cânte nişte colinde chipurile noi. Adică în loc de ”lin” bagă ”ler” şi-n loc de ”Domnul” o arde cu ”mântuitorul”. Şi uite-aşa, cu trei leri şi patru lini, Hruşcă se întoarce acasă la el, în Toronto, cu tolba plină de biştari.

Şi aşa, stând la coadă la supermarket, cu un cot în ochi de la domnul cu baxurile de bere din faţă, o ţâţă în gură de la doamna cu sutele de pliculeţe cu diverse condimente şi prafuri de copt şi cu colindele lui Hruşcă în ureche, vor trece şi sărbătorile astea. Şi tare ne vom mai bucura, odată le vom fi văzut plecate.

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 480

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: