Liceenii gorjeni, implicați în Caravana Carierei

Liceenii din județul Gorj vor fi instruiți cum să își găsească un loc de muncă printr-un proiect european. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a venit ieri la Târgu Jiu pentru a  prezenta programul ”Caravana Carierei”, ce acordă o atenție deosebită tinerilor din licee, în special celor din anii terminali. Din județ vor beneficia de serviciile acestui proiect sute de tineri din Turceni și Peștișani. La întâlnirea de prezentare a proiectului au participat și Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj și Claudiu Teodorescu, prefectul județului.

Sute de tineri din Turceni și Peștișani au fost selectați pentru a lua parte la programul Caravana Carierei, derulat de BNS. ”Am avut prilejul să vizitez Gorjul la începutul acestui an, ocazie cu care am intrat în contact direct cu câteva sute de tineri din două licee pe care le-am selectat în baza unui regulament național. Este vorba despre un liceu din Turceni și despre unul din Peștișani. Sunt două licee care până la urmă s-au dovedit a fi două surprize și cu lucruri bune și cu lucruri mai puțin bune”, spune Dumitru Costin, președintele BNS, ce a venit ieri la Târgu Jiu.

În teritoriu, pentru a discuta cu liceenii, se vor deplasa echipe mixte, formate din sociologi, psihologi și experți în comunicare. ”Avem o echipă multidisciplinară, deplasăm circa 15 experți care știu să lucreze cu tinerii.  Avem sociologi, psihologi și experți în comunicare, care vin împreună cu mine în cadrul Caravanei Carierei. Avem un cort cu toate tehnologiile în interiorul său și timp de două zile vom discuta cu elevii din liceul pe care îl vizităm”, explică Dumitru Costin. Prin aceste întâlniri, liceenii vor lua contactul cu  foarte multe informații,  care să îi ajute în luarea unor decizii corecte în ceea ce privește viitorul lor.

Mii de tineri, dornici să muncească

La ora actuală, în bazele de date se află aproape 2500 de tineri, dar numărul acesta va crește considerabil în timp ce caravana va cuprinde toată țara. ”Avem în bazele de date circa 2400 de tineri, câteva sute fiind din județul Gorj. Estimăm că până la sfârșitul acestui an vom depăși 5000 de tineri cu care vom fi în contact, iar până la finele anului viitor probabil vom ajunge la 50.000 tineri din toată țara”, mai spune Dumitru Costin.

Aceștia vor avea acces la servicii de consiliere și pregătire în carieră, la pregătirea în vederea contactului cu piața muncii. ”Pregătim și o relație de parteneriat cu mediul de afaceri care trebuie să devină mai activi în relația dintre școală și piața muncii”, susține acesta.

Experții implicați în acest proiect au observat că pe piața muncii se manifestă două tendințe, de creștere a vârstei lucrătorilor care muncesc în firme private și o problemă care se referă la rata șomajului în rândul tinerilor.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: