Lichidatorul Catrinoiu, condamnat oficial pentru delapidare

Liderul țărăniștilor gorjeni, Matei Catrinoiu, a fost condamnat de Judecătoria Craiova în procesul penal în care a fost acuzat că, în calitate de lichidator judiciar, a folosit în interes propriu bani din fondurile unei firme pe care o administra. Ancheta a fost desfășurată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, dar dosarul s-a judecat la Craiova pentru că la Târgu Jiu lucrează ca judecător chiar soția inculpatului, Catrinoiu fiind cel care a cerut strămutarea dosarului. Permanent el s-a declarat nevinovat, dar, acum, magistrații din Bănie l-au găsit vinovat pentru acuzația de delapidare.

Condamnarea dispusă în cazul acestuia este de 1 an închisoare, dar executarea a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani. Instanța i-a interzis lui Catrinoiu mai multe drepturi, printre care și acela de a practica meseria pe care o avea atunci când a comis infracțiunea și, ca urmare, țărănistul șef nu mai poate fi lichidator judiciar, asta și spre bucuria lui Constantin Ninel Potârcă. Fostul prezidențiabil are o condamnare de 3 ani după ce Catrinoiu i-a înscenat un flagrant, Potârcă spunând mereu că îi dădea banii pentru că se plângea că nu are cu ce să administreze firma ce îi aparținea.

Pentru Catrinoiu instanța a stabilit și obligația de a despăgubi statul cu banii însușiți ilegal. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj şi obligă inculpatul la plata sumei de 25.975,39 lei (39.600- 13.724,61 lei),cu titlu de daune materiale. Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra autoturismului marca MERCEDES BENZ dobândit de către inculpat în coproprietate cu Catrinoiu Paraschiva. Executorie în ceea ce priveşte măsura sechestrului”, a decis Judecătoria Craiova. Instanța l-a obligat pe Catrinoiu și la plata a 5000 de lei cheltuieli judiciare către statul român.

Faptele

Ca lichidator judiciar, Catrinoiu a administrat mai multe firme în decursul anilor, una dintre ele fiind a unor romi din Meteor. Firma respectivă avea o barjă la Constanța pe care romii voiau să o vândă cu un milion de euro. Lichidatorul judiciar a dat-o cu doar 4.000 de lei, iar de banii respectivi s-a ales praful. Așa a ajuns Catrinoiu să fie reclamat la Parchet, unde acesta nu a recunoscut faptele. Au urmat expertize și contraexpertize până la dovedirea prejudiciului.

Liderul țărănist este pentru prima dată în postura în care are probleme în cazier dacă sentința rămâne nemodificată. Matei Catrinoiu este însă cel care în vara lui 2012, când candida la şefia Consiliului Judeţean Gorj, a fost nevoit să renunţe la campania electorală după ce a denunţat-o pe judecătoarea Carmen Mladen, de la Curtea de Apel Craiova. El a făcut un denunţ la DNA, spunând că judecătoarea îl şantaja cu nişte poze compromiţătoare, în care apărea alături de ea, în cele din urmă magistratul fiind condamnat la închisoare cu executare. În decembrie 2013, după ce a tocat banii proveniţi din barja romilor din Meteor, Catrinoiu l-a denunţat şi pe fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă. Cel numit „Obama” de Meteor a fost prins în flagrant dându-i acestuia 5000 de lei despre care procurorii spuneau că e mită şi pentru care el a şi primit o condamnare definitivă.

Vizualizări: 3,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: