Licurici – comuna cu cel mai mare depozit de gaze descoperit în România

O localitate aproape necunoscută din Gorj a devenit un punct de reper pe harta rezervelor de gaze din ţară, după ce specialiştii au descoperit aici cel mai mare depozit găsit în ultimii şase ani în România. Licurici este comuna despre care se va vorbi foarte mult în perioada următoare, aici putând să se extragă şi 10% din producţia naţională de gaze, în ciuda acestui fapt localnicii neavând şi ei acces la reţeaua de gaze.

         

„4539”, acesta este numele sondei din satul Negreni despre care vorbeşte toată lumea de câteva zile. Rezervele de gaze de aici sunt atât de mari încât ele nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Specialiştii le-au confirmat oficial, iar sătenii ştiu deja lucrul acesta de luni bune, mai ales că, din când în când, gazele sunt arse în atmosferă. „Cred că este presiunea foarte mare acolo şi am înţeles că le mai dau foc din când în când ca să evite vreo explozie. Am înţeles că e un depozit foarte mare”, spune unul dintre localnici.

În ciuda acestui fapt, sătenii nu o duc deloc bine. Deşi poate părea greu de crezut, comuna Licurici nu are reţea proprie de gaze, drumurile sunt ca peste tot în România, iar localnicii se uită cum se îmbogăţesc alţii. „Cum să fie mai bine la noi? Păi vedeţi case mare, vile, aici la noi? Tot ăia care au furat o vor duce bine. Noi nu avem nici gaze, suntem vai şi amar de noi, dar credeţi că interesează pe cineva?”, ne-a precizat Maria Andrei, o localnică din Negreni.

Tranzacţie de 20.000 de euro

Pământul pe care a fost făcută descoperirea depozitului de gaze i-a aparţinut până mai anul trecut unui localnic. Costel Vilescu a vândut mai puţin de un hectar de livadă de pruni cu circa 20.000 de euro. Austriecii de la OMV Petrom au scos două rânduri de pruni, au turnat beton şi au amenajat un drum până în deal, la celebra deja sondă 4539. Bărbatul nu este deloc încântat de cum s-a terminat tranzacţia pentru el. „De plătit ei au plătit, dar sunt dezamăgit rău de tot. Sunt supărat pe ei de nu se poate. Ne-au inundat, a intrat apa în casă, nu ne-au mai despăgubit, ce am luat cu o mână am cheltuit cu cealaltă. Am semnat contracte în alb cu ei, apoi nu mi-au mai răspuns la telefon, deşi am făcut sute de apeluri către ei. Altă dată, dacă voi mai avea ocazia, voi şti şi eu cum să închei un contract, la acesta nu am avut experienţă”, spune bărbatul.

PRODUCŢIE

Oficialii OMV Petrom au dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă cu mândrie despre descoperirea făcută la Licurici. Ca să lumineze opinia publică, oficialii companiei spun că depozitul a fost descoperit la 3600 de metri adâncime. De aici se pot extrage 400.000 mc/zi, adică vreo 145 de milioane de metri cubi într-un an. Ponderea gazelor de la Licurici poate fi de 10% în producţia naţională a României.

Galerie foto


Vizualizări: 635

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: