Lider: Semnalele sunt proaste la Husnicioara

Situaţie incertă pentru minerii Complexului Energetic Oltenia de la cariera Husnicioara. Cei circa 600 de angajați ai unității miniere se află în șomaj tehnic până luni, 29 februarie, și este posibil să reintre în alt program de acest gen într-un viitor nu foarte îndepărtat. Liderii de sindicat din zonă spun că este posibil ca unitatea să rămână fără principalul beneficiar în următoarea perioadă, adică Termocentrala Halânga. În aceste condiții, este posibil ca de săptămâna viitoare cariera să livreze cărbune pentru CET Govora, a spus Paul Constantinescu, președintele Sindicatului Liber Cariera Husnicioara.

 

Reporter: Minerii de la cariera Husnicioara au intrat în șomaj tehnic?

Paul Constantinescu: La momentul acesta suntem în șomaj tehnic până luni, prin programarea făcută pentru noi și EMC Rovinari. Mai lucrează 25-30 de oameni la încărcări. Dar semnalele sunt proaste, pentru că Transelectrica a dat în judecată Termocentrala de la Halânga, că a dat în Sistem energie în decembrie și ianuarie și acolo la București este procesul în care se judecă statul cu statul, că așa este la noi. Cei de la termocentrală spun că au șanse foarte mici de câștig în fața Transelectrica. În condițiile acestea, nu știu. Mai  au 20.000 de tone în stoc şi, după ce le consumă, gata. Însă nu e o certitudine, vom vedea. 

Rep.: Practic ne spuneţi că este posibil să rămână cariera Husnicioara mai devreme fără beneficiarul principal?

P.C.: Da, mai devreme decât se preconizase. Încă nu s-a judecat, dar cei de la termocentrală spun că au şanse foarte mici. Dacă va pierde, va mai funcţiona până îşi va termina stocurile, adică cele 20.000 de tone. Acestea i-ar asigura 4-5 zile de funcţionare după care s-ar opri. O dată închisă... Noi mizam să funcţioneze până pe 15 aprilie.

Rep.: Aţi avut o discuţie cu conducerea CE Oltenia legat de soarta carierei?

P.C.: Am înțeles de la domnul Antonie că noi, Husnicioara, o să livrăm la Govora săptămâna viitoare. Că și-au reglat și ei problemele cu CFR, că au avut niște probleme și am înțeles că le-au pus la punct și ar vrea să le livrăm noi începând de luni. Vom livra pe calea ferată.

Rep.: Nu este costisitor pentru CE Oltenia să livreze cărbune de la Mehedinți în Vâlcea?

P.C.: Păi nu. Noi la momentul acesta avem la 50 și ceva de lei tona, ei cu 55-56 ne-o achiziționează și restul de transport e problema Govorei, nu e problema complexului. Linia ferată e a termocentralei. Se plătește o taxă, nu știu cât e, dar costurile le plătește Govora.

Vizualizări: 817

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: