Comisie senatorială pentru situaţia de la complexurile energetice

Un senator de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu, a propus înfiinţarea unei comisii mixte de parlamentari care să analizeze cauzele care au stat la bazele distrugerii Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Hunedoara. Comisia va fi înfiinţată în maxim zece zile, urmând să vină şi cu soluţii pentru salvarea locurilor de muncă şi a companiilor.

Rep.: Care va fi rolul acestei comisii?

H.V.: Am propus o comisie specială de anchetă cu privire la CEO şi la CEH, să studieze cauza din care s-a ajuns aici, nu numai ultimele zile, ci ultimii ani. Să vedem care sunt cauzele şi care sunt soluţiile pentru că văd că s-a intrat într-o degringoladă în care e scoasă la mezat soarta a sute de mii de oameni şi nu putem asista neputincioşi la toată treaba asta.

Rep.: Unde aţi făcut propunerea de înfiinţare a comisiei?

H.V.: Am făcut propunerea în Biroul Permanent al Senatului, că acesta este începutul de drum, eu sunt senator, dar în timpul acesta am vorbit şi cu celelalte grupuri parlamentare, care deocamdată, la nivel de principiu au fost de acord şi PNL, şi PSD, şi UDMR, toată lumea, le-am dat textul să-l citească, să-l armonizăm că acesta este primul pas şi cred că săptămâna aceasta va fi o comisie mixtă Camera Deputaților-Senat, nu doar Senat. Eu am fost vicepreşedintele comisiei Roşia Montană, sunt inginer minier şi chiar am lucrat zece ani la Mina Petrila şi cu părinţii la Gorj, la Bustuchin, aşa că mă interesează zona aceea.

Rep.: În opinia dvs., care au fost cauzele?

H.V.: Eu mă abţin de la a mă antepronunţa, această comisie are dreptul conform statutului şi regulamentelor celor două camere şi a Constituţiei să cheme la audieri pe oricine crede de cuviinţă că are ceva de spus şi să vedem toate documentele de acolo, iar apoi vom trage câteva concluzii şi câteva soluţii, asta este cel mai important.

Rep.: Cât durează o procedură de genul acesta?

H.V.: Comisia va fi finalizată în maxim zece zile și în maxim 90 de zile trebuie să vedem exact și cauzele, și soluțiile. Nu o lungim, că nu e timp de lungit. Vom lucra zi și noapte, week-end-uri dacă va fi nevoie, căci este vorba de o chestiune de interes național. Nu este vorba de două buticuri pe care să le închidă cineva așa care nu se pricepe. Din comisie vor face parte reprezentanți ai tuturor partidelor politice.

Vizualizări: 1,685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: