Liderii ALDE au scuipat seminţe pe pesedişti

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a căzut în dizgraţia unor lideri ai PSD Gorj, după ce manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la punerea în funcţiune a Termocentralei Turceni au fost transformate într-o acţiune de promovare a liderilor ALDE. Prezidiul a fost dominat de liderii politici de la ALDE, iar pesediştii au fost plasaţi în sală. Nici măcar prefectul Ciprian Florescu sau primarul localităţii, Cristina Cilibiu, nu au avut loc la masa a bună. „Ne-au scuipat seminţe în cap”, a comentat un social-democrat, făcând referire la faptul că cei de la ALDE erau la prezidiu, iar pesediştii în sală.

ALDE la Gorj aproape că nu a existat în faţa pesediştilor, acest partid reuşind cu greu să îşi impună câţiva oameni în funcţii. Boza ce a mai rezolvat din oamenii ALDE, în rest nu s-a întâmplat mare lucru. În ţară, lucrurile nu stau chiar aşa, la Bucureşti în principal cei de la ALDE obţinând mult mai mult decât li s-ar fi cuvenit dacă ţinem cont de scorul din alegeri. În aceste condiţii, marea masă a social-democraţilor este reticentă la ideea de a-l susţine pe Călin Popescu Tăriceanu în primul tur al prezidenţialelor. Ar fi de altfel o premieră pentru PSD să nu aibă candidat la alegerile prezidenţiale, ceea ce ar slăbi mult puterea lui Dragnea în propriul partid.

A mai rămas un an şi ceva până la alegerile prezidenţiale şi încă nu ştim candidaţii. PNL a anunţat că îl susţine pe Klaus Iohannis, dar se pare că USR şi Cioloş vor merge pe un alt candidat. PSD va juca cel mai probabil la risc, cu Liviu Dragnea, deşi mi se pare un gest de sinucidere politică să propună un candidat condamnat penal. Pe de altă parte, nimeni nu este lăsat să respire în PSD fără voie de la Dragnea, astfel că o sinucidere în grup nu ar trebui să ne surprindă. Partidul lui Ponta, Pro România, ar putea să o susţină pe Ecaterina Andronescu în această luptă, zilele acesteia în PSD fiind numărate. Pe 31 august, pesediştii o vor exclude din partid, pentru vina de a cere plecarea lui Dragnea. Partidul Mişcarea Populară ar vrea să se lipească într-o alianţă de dreapta, dar nu sunt semne că aceasta se va face. Ar fi interesantă o candidatură a lui Traian Băsescu, dar numai de culoare, pentru că şansele de a ajunge din nou la Cotroceni sunt nule. ALDE îl va scoate în luptă pe Călin Popescu Tăriceanu, deşi şansele lui de a intra în turul al doilea, fără o susţinere a PSD, sunt minime.

Cu aceşti candidaţi, am putea avea o finală Iohannis - Dragnea la alegerile prezidenţiale. Lumea este însă sătulă de amândoi, astfel că un Macron de România ar putea schimba direcţia acestei ţări. Doar că un astfel de personaj ar fi trebuit să apară deja în spaţiul public, pentru a avea şanse de câştig.

Vizualizări: 686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: