Liderii de sindicat le cer salariaţilor TESA să se opună abuzurilor

Procesul de reorganizare a personalului TESA de la Complexul Energetic Oltenia a intrat în impas. Sute de salariaţi au fost mutaţi în direcţiile de la Târgu Jiu, dar alte sute au rămas pe dinafară. Sunt angajaţi, dar fără post. Conducerea CE Oltenia a încercat, fără succes, să convingă oamenii să treacă pe posturi de muncitori necalificaţi la cerere. Administraţia se teme să dea decizii în acest sens, pentru că orice salariat care le-ar contesta ar câştiga în instanţă. Liderii de sindicat fac apel la oameni să nu cedeze la abuzuri, asigurându-i că vor fi alături de ei în instanţă.

Sindicatul Liber al Salariaţilor din CE Oltenia, condus de Corneliu Gîrjoabă, oferă gratuit asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele de judecată pentru cei care consideră că sunt neîndreptăţiţi de administraţie. Gârjoabă este unul dintre salariaţii care au ales să meargă în instanţă şi, după un an de procese, a câştigat şi a revenit la serviciu, recuperând banii din urmă.

Până acum, trei persoane din zona Jilţ şi alte două din zona Rovinari au cerut consiliere juridică. “Sunt câteva persoane care m-au contactat, dar deocamdată nu s-a luat măsură dură cu niciuna. Au venit decizii numai pentru cei care le convine, îi mută la CEO sau rămân aici pe posturile avute anterior. Când vor proceda la trecerea oamenilor în producţie, sunt câţiva oameni care m-au contactat şi o să-i ajut şi îi voi ajuta. Sunt zvonuri că ar pierde la salariu cei care vor rămâne aici, la gurile miniere, dar nu li s-a dat până acum contractul individual de muncă”, a spus Corneliu Gârjoabă.

Iniţiatorul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia mai spune că nu îi va putea ajuta pe cei care semnează actul adiţional la contract. “Ca să-i pot sprijini trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu semneze actele adiţionale, să nu semneze informări. În momentul în care a semnat actul adiţional, se consideră informarea făcută şi atunci este acordul părţilor şi atunci nu-i mai pot reprezenta”, a mai spus Gârjoabă.

Creţan va merge cu angajaţii în instanţă

Constantin Creţan este un alt lider sindical care a anunţat că va merge cu angajaţii în instanţă. „Reorganizarea TESA s-a făcut fără consultarea organizaţiilor sindicale. Niciuna din cele patru federaţii reprezentative nu a fost consultată, din start legea nu a fost respectată. Fiecare om nemulţumit de desfiinţarea locului de muncă va merge în instanţă, iar sindicatele li se vor alătura. Nu este normal care oameni care au muncit 20-30 de ani în minerit şi energie să fie daţi la o parte, pentru a fi angajate alte persoane pe criterii politice”, a spus Creţan.

800 de persoane din rândul personalului TESA din CEO vor fi trecute până la sfârşitul acestei luni în producţie, după cum a anunţat compania.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: