Parc fotovoltaic, pus în funcţiune la Teleşti

Gorjul pare să fie locul ideal pentru cei care vor să investească în energia regenerabilă. Recent, un nou parc fotovoltaic a fost pus în funcţiune în comuna Teleşti. Cuprinde peste 1000 de panouri fotovoltaice şi are o putere instalată de 0.267 MW. Investiţia este a unei societăţi din Dolj care a pus la bătaie peste 400 de mii de euro pentru a duce la bun sfârşit această investiţie. Energia produsă aici este livrată în sistemul energetic naţional.

Ideea înfiinţării unui parc fotovoltaic la Teleşti a aparţinut iniţial unor cetăţeni din zonă. Aceştia au făcut însă pas lateral după ce au constatat că numărul de certificate verzi acordate în funcţie de energia produsă sunt într-o continuă scădere. Afacerea a fost preluată de  societatea Sueno Solar din Bănie, acţionarii fiind însă din capitală. Societatea mai are şi alte afaceri de acest gen în ţară. „Pentru fiecare MW/h produs se acordă 4 certificate verzi şi 2 sunt suspendate până în 2017, înainte se dădeau 6. Valoarea investiţiei este în jurul a 400 de mii de euro şi am realizat-o din bugetul propriu, dar şi dintr-un împrumut bancar pentru 60% din sumă. Am investit la Teleşti pentru că acolo a fost dezvoltat proiectul şi nu am avut de ales. Am preluat firma, terenul şi tot, aşa cum era. A fost o întâmplare, în mod normal, n-am fi investit în zonă pentru că investiţiile noastre similare sunt în zona Brăila, Galaţi, Satu Mare”, a declarat Alexandru Suciu, acţionar în cadrul societăţii SC Sueno Solar.

Parcul fotovoltaic cuprinde 1116 panouri montate pe o suprafaţă de peste 8800 mp.  Centrala produce anual în jur de 340MW/h. Prin realizarea acestei investiţii la Teleşti au fost angajate două persoane din zonă, care se ocupă cu paza obiectivelor. Investitorii spun că afacerea va fi una profitabilă însă în timp şi îndeamnă pe toţi cei care au astfel de idei să investească. “Încă este o afacere rentabilă. Recuperarea investiţiei cu tot cu certificate se face undeva în 7 ani. Nicio afacere din România nu îţi dă un profit imediat, decât cele ilegale”, a mai spus Alexandru Suciu.

Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: