Liderii FNME, daţi afară de la Lupoaia de directorul David

Liderii de sindicat au luat la picior sălile de apel, unii pentru a convinge minerii şi energeticienii să adere la Sindicatul „Tudor Vladimirescu”, alţii la Sindicatul Mine Energie Oltenia. Şi unii, şi alţii sună la redacţie fie pentru a spune că adversarii lor au fost luaţi cu Huoo, fie pentru a spune despre ei că sunt bine primiţi. Câtă vreme lupta se dă în plan sindical, adversităţile sunt normale. Probleme apar atunci când se implică administraţia, semnale în acest sens fiind la Cariera Lupoaia, unde directorul David s-a dus în miez de noapte la serviciu, după ce a aflat că în sălile de apel sunt trei lideri de la FNME care vorbeau cu salariaţii la ieşirea din schimb. „Ne-a ameninţat că aduce poliţia dacă nu plecăm”, a spus Dumitru Pârvulescu, coordonatorul înfiinţării Sindicatului „Tudor Vladimirescu”. „Ţineau oamenii din treabă şi nici nu au anunţat că vin”, a fost replica directorului David, care a recunoscut că a mers noaptea la serviciu, fiind anunţat de un şef de schimb că oamenii nu au mers la lucru.

Directorul Carierei Lupoaia, Constantin David, a fost luni noaptea la serviciu. Trei lideri sindicali din FNME, Ioan Feurdean, Dumitru Pârvulescu şi Constantin Mitrescu, au fost să le vorbească salariaţilor de la ieşirea din schimbul II şi intrarea în schimbul III despre pericolul dizolvării actualelor sindicate, înainte de a se negocia drepturile pe 2014, dar şi despre înfiinţarea unui sindicat majoritar. "Oamenii nu ştiau exact ce li se pregăteşte şi când au început să se revolte, cam după o oră de discuţii, a apărut directorul David, care ne-a ameninţat că dacă nu plecăm cheamă poliţia. I-am explicat că suntem lideri sindicali şi avem tot dreptul să vorbim cu oamenii în sălile de apel. Eu în zona Rovinari nu am pomenit niciodată să vină directorul peste liderii de sindicat, când discută cu oamenii", a spus Dumitru Pârvulescu, coordonatorul Sindicatului "Tudor Vladimirescu".

David: Au intrat în unitate fără să anunţe

Constantin David, directorul Carierei Lupoaia, a declarat că nu a recurs la niciun fel de ameninţări. „Au fost noaptea la schimbul doi şi trei. Au intrat în unitate fără să anunţe: pot să vin să vă întreb ceva? Nu au anunţat nimic. Au venit acolo la schimbul trei, şeful de schimb m-a sunat pe la ora 22.45 că oamenii sunt în sală şi nu pleacă la lucru pentru că nu ştiu ce lideri sunt pe acolo. M-am dus, m-am deplasat acolo frumos şi i-am întrebat dvs ce vreţi, lăsaţi oamenii să meargă la muncă, vă dorim o seară plăcută şi asta a fost toată discuţia“.

David nu ia în calcul faptul că liderii erau de la FNME, federaţie semnatară a Contractului Colectiv de Muncă. Din punctul său de vedere, sindicaliştii nu erau din Motru, deci nu aveau ce să caute acolo. „E normal să anunţe că vin acolo şi vorbesc salariaţilor că au ceva de comunicat oamenilor, era normal, nu? Ce lideri sunt, sunt lideri la Rovinari, de nu ştiu unde. Să vorbească la ai lor. Nu era nicio problemă dacă spuneau, dar să nu plece oamenii la muncă pentru că trebuie să stea de vorbă cu sindicatul? La 22.45 nu plecaseră la locurile de muncă. Nu am ameninţat pe nimeni. Asta a fost toată chestia“, a mai spus directorul. Şeful de la Cariera Lupoaia spune că apariţia sa în timpul unei discuţii între sindicate şi salariaţi nu arată o implicare a administraţiei. „În nici un caz o implicare a administraţiei. În nici un caz. Nu ne implicăm în treburile sindicale şi e treaba lor ce fac“, a declarat Constantin David.

La scenă a fost prezent şi liderul de la Lupoaia, Nicolae Bădiţă. El spune că a avut contradicţii cu foştii colegi, dar civilizate. Bădiţă a amintit şi de prezenţa secretarului general al FNME, Ioan Feurdean, despre care spune că doar teama de a-şi pierde postul l-a făcut să vină printre mineri. „A fost şi domnul Feurdean, pentru că şi-ar putea pierde funcţia de la Bucureşti. E de 24 de ani la Bucureşti. Sigur că oamenii nu l-au ascultat şi asta înseamnă că are o problemă. Noi am primit mandat din partea Consiliului de Coordonare, iar conferinţa va lua decizia de participare la formarea acestui nou sindicat“, a declarat Bădiţă.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: