Localitatea unde minerii au devenit măcelari

Poate părea greu de crezut, ținând cont de sărăcia de prin Gorj, dar există o localitate în România care a scăpat de dependența exploatării de lignit și a reușit să creeze alternative economice viabile pentru foștii angajați de aici. Minerii și-au găsit alte slujbe, localitatea prosperă și, din păcate, nu este din județul nostru, ci din Prahova, undeva în apropiere de Ploiești.

La Filipeștii de Pădure activiștii de mediu de la Greenpeace au descoperit o localitate care ar trebui să stârnească multe invidii și pe meleagurile gorjene. Ecologiștii, extrem de activi și de critici în ultima perioadă în ceea ce privește activitățile miniere și energetice din Gorj, au făcut publică situația de la Filipeștii de Pădure tocmai pentru a arăta că, dacă există implicare a autorităților, alternativele la mineritul poluant și neeconomic pot să apară și să le asigure slujbe celor care depind de actualele locuri de muncă din exploatările de lignit.
Localitatea prahoveană avea și după Revoluție, dar și în prezent, puțin peste 10.000 de locuitori, numărul lor rămânând constant. Atunci lucrau 6000 de oameni la exploatarea lignitului, acum doar zece mai au treabă pe acolo. Mulți au ieșit la pensie, iar ceilalți s-au recalificat. Au devenit măcelari sau sudori, iar femeile lucrează în domeniul confecțiilor textile. Firme private au venit aici și au deschis diverse afaceri în perioada în care zonele miniere aveau statut de zone defavorizate. Cifrele oficiale arată că puțin peste 500 de localnici au nu un loc de muncă în Filipeștii de Pădure, situația de acolo părând ceva greu de crezut.
Tranziția de la meseria de miner la cea de orice altceva a fost posibilă și după ce liceul din localitatea prahoveană a încetat să mai pregătească electricieni sau lăcătuși minieri, reprofilându-se pe domenii noi, de cofetar, măcelar sau textilist. Cei de la Greenpeace cred că astfel de lucruri ar fi posibile și în Gorj, doar dacă ar exista mai multă implicare din partea autorităților locale. Ecologiștii susțin că o astfel de schimbare a structurii economice a județului este cu atât mai necesară cu cât reducerile de personal vor continua în minerit și în următorii ani.

Vizualizări: 541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: