Lovitură pentru CE Oltenia de la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că este constituţională legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Astfel, legea 173, care interzice timp de doi ani înstrăinarea activelor companiilor de stat, rămâne în vigoare.

Legea fusese modificată și la solicitarea Complexului Energetic Oltenia, al cărei plan de restructurare se bazează și pe externalizarea unor active, inclusiv a termocentralei de la Craiova.

Mai mult, CE Oltenia deține active sociale (biserici, cimitire, drumuri etc.) în valoare de 68 de milioane de lei, care generează costuri e un milion de euro pe an. Nu poate scăpa de ele cât timp va fi în vigoare Legea 173.

Grupurile pe gaze de la Chișcani, Hostelul Maiami din Târgu Jiu, cantina restaurant de la Săcelu, cantina de la Ișalnița sunt alte bunuri de care Complexul Energetic Oltenia ar vrea să scape. “Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, ce a fost transmis în vederea comunicării Comisiei Europene, cuprinde o serie de măsuri de restructurare prevăzute a se realiza într-un interval de cinci ani, respectiv 2021 - 2025, între care și măsurile de vânzare/ valorificare a activelor neoperaționale, precum și de transfer a activelor cu caracter social”, se arată într-un document al companiei.

Acum câteva săptămâni, guvernul Orban a dat o ordonanță prin care stabilise că, în ciuda suspendării înstrăinării unei părţi din pachetele de acţiuni pe care statul le deţine la companiile publice şi societăţile naţionale, autorităţile pot dispune vânzarea unor active pentru stingerea unor datorii către terţi pe care le au unele dintre companiile respective.

OUG 166/2020 a fost motivată și de faptul că CE Oltenia şi TAROM au în derulare ajutoare de stat pentru salvare autorizate de către Comisia Europeană şi planuri de restructurare aferente, care includ măsuri de valorificare a unor active pentru eficientizarea acestor companii.

"Prin neadoptarea de urgenţă a unor măsuri care să permită

aceste operaţiuni (...) sunt puse puse în pericol un număr de 25.000-30.000 de locuri de muncă", se arăta în preambulul OUG 166/2020, declarată acum neconstituțională de CCR. Rămâne de văzut dacă acele locuri de muncă vor fi sau nu în pericol, dar și cum va afecta această decizie planul de restructurare a CE Oltenia. (A.A.)

Vizualizări: 5,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: