Primarul şi consilierii PSD au votat închiderea carierei Roşiuţa

Consiliul Local Slivileşti a votat aseară trecerea a 9125 de mp de teren din extravilan în intravilanul localităţii la cererea omului de afaceri motrean Mihail Râmescu, care intenţionează chipurile să construiască un „parc de agrement“ situat tocmai în halda Ştiucani. De menţionat ar fi că halda Ştiucani este singurul loc unde se poate depozita sterilul din cariera Roşiuţa. În lipsa acestei suprafeţe, cariera se poate închide. Acest teren este deţinut de câteva familii Elinescu din care, întâmplător face parte şi soţia lui Râmescu. Interesant este că acesta a fost singurul punct pe ordinea de zi a şedinţei. Acum, singura care poate anula această hotărâre este Prefectura Gorj.

Cu şapte voturi pentru şi patru împotrivă, Consiliul local a votat trecerea a 9125 mp de teren din extravilan în intravilanul localităţii Ştiucani. Declarat de utilitate publică, terenul urma să fie expropriat pentru ca halda Ştiucani, de care existenţa carierei Roşiuţa are cu disperare nevoie, să poată fi redeschisă. Nedezminţind nici de această dată bine ştiutele probleme cu legea, primarul Sorin Bucurescu a convocat şedinţa de ieri făcând lobby pentru o decizie care contravine flagrant legii şi pune în real pericol locurile de muncă a peste 1200 de angajaţi ai carierei din Motru.

A construit fără autorizaţie

Redeschiderea haldei Ştiucani, în care cariera să depoziteze sterilul ca să-şi poată continua activitatea, este subiectul multor dispute ajunse pe rolul instanţelor, din care cei ce pierd sunt Exploatarea Minieră de Cariere Motru şi SNL Oltenia. Proprietarii, familiile Elinescu din Slivileşti, au fost ferm convinşi că, în schimbul celor două pogoane de pământ arabil, vor putea stoarce din SNLO o sumă suficient de mare încât vreo două generaţii să trăiască fără griji. Conducerea societăţii şi cea a carierei Roşiuţa au făcut potecă la porţile acestora, încercând degeaba negocieri după negocieri. Pentru rezolvarea situaţiei, parlamentarul de Gorj, Severus Militaru, a făcut nenumărate intervenţii la Ministerul Economiei, arătând că situaţia fără precedent duce la blocarea activităţii în cariera Roşiuţa şi trimiterea în şomaj a tuturor angajaţilor acesteia.

Aflată la mâna instanţei, decizia de repunere în funcţiune a haldei din Ştiucani părea să fie aproape. Interesele însă, altele decât cele sociale ale zonei, primează însă la Slivileşti. Pe terenul cu pricina au apărut din senin două căbănuţe, fără nici un fel de autorizaţie de construcţie. Cel care le-a construit, nimeni altul decât Mihail Râmescu - patronul Motrului, cum i se mai spune – nu s-a sinchisit de lege şi nici de primăria condusă de Bucurescu.

Bucurescu, plătit de Râmescu?

Corb la corb nu-şi scoate ochii spune o vorbă din popor: nu numai că nu a fost amendat pentru lipsa autorizaţiilor, dar patronul motrean a cerut consilierilor locali, de aceeaşi culoare politică cu el, să treacă terenul cu pricina din extravilanul comunei în circuitul intravilan, motivând că îi sunt necesare aceste modificări pentru intrarea în legalitate a construcţiilor. Oficial, omul de afaceri a promis  5000 de lei chirie primăriei şi 10 locuri de muncă localităţii, în viitorul parc de agrement. „Neoficial, donaţiile sunt mai mari, a declarat viceprimarul Valentin Lambu, precizând că Bucurescu nu accepta oferta lui Râmescu fără cel puţin un miliard vechi”. Lambu mai spune că parcul de agrement este numai pretextul folosit pentru a creşte în mod artificial valoarea terenului, încercând să oblige societatea de extracţie la plata unor sume exorbitante. Legătura dintre omul de afaceri Mihail Râmescu şi familiile proprietare ale celor aproape 10.000 de mp de teren agricol o face chiar soţia acestuia, care face parte din familia Elinescu.   

Conform legii, odată supuse procedurilor de expropriere, suprafeţele nu-şi mai pot schimba statutul. Ieri, la Slivileşti, edilul comunei a demonstrat că legea nu poate sta în calea intereselor personale. Bucurescu a cerut fără menajamente consilierilor locali să sprijine proiectul, apreciind că, dacă hotărârea lor contravine legii, poate fi anulată de către juriştii Prefecturii judeţului.„S-o anuleze juriştii prefecturii dacă nu e legală. Sunt plătiţi pentru asta“, a spus primarul. La unul din restaurantele din preajma primăriei, omul de afaceri motrean aştepta finalul şedinţei. Şi, fireşte, consilierii în faţa cărora trebuia să se revanşeze.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: