Lupta pentru averea bătrânilor singuri se lasă cu plângeri penale

Contractele de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere se lasă nu de puţine ori cu procese şi plângeri penale. Foarte mulţi bătrâni singuri ajung în instanţă după îşi oferă averea unor persoane care să aibă grijă de ei în ultimii ani de viaţă. Într-o asemenea situaţie se află şi Dumitru Ijeac, fost viceprimar al comunei Bîlteni, care susţine că ar fi fost înşelat de soţii Văcaru pentru a le face acte pe casă. La rândul lor, aceştia spun că bătrânul este foarte dificil. Ba mai mult, susţin că ar fi plătit o amendă de 3000 de lei din cauză că au alertat Serviciul 112 pentru a-l putea contacta pe bătrân.

Dumitru Ijeac are 78 de ani şi este foarte bolnav. Deşi poartă o sondă urinară de aproape o jumătate de an, bătrânul este nevoit să dea declaraţii în faţa oamenilor legii. Acesta spune că necazurile au început în urmă cu circa 4 ani când şi-a donat casa şi terenurile pe care le deţinea în Târgu Cărbuneşti familiei Văcaru, pentru a avea grijă de el şi de soţia sa. Un an mai târziu soţia i-a decedat, iar acum este singur.

Dumitru Ijeac are o pensie de 800 de lei şi locuieşte într-un apartament cu trei camere din zona centrală, apartamentul fiind miza cea mare pentru mai mulţi „binevoitori”. „În anul 2010 soţii Ion şi Daniela Văcaru au venit la noi şi s-au oferit să ne îngrijească pentru că aflaseră ei că nu avem copii, am avut o feţită care a murit la vârsta de 5 anişori. I-am crezut oameni cu suflet bun şi le-am făcut acte pe casa de ţară. Este vorba despre o suprafaţă de 5.417 mp teren, construcţii, arabil şi păşuni, pentru care le-am făcut act de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere. Prin contractul acela s-au obligat să ne îngrijească pe mine şi pe soţia mea, ceea ce n-au făcut. Doamna mea a murit în anul 2012, iar soţii Văcaru nu au venit nici măcar la înmormântarea ei. După ce mi-au luat casa, pe care au şi demolat-o, acum vor să-mi ia şi apartamentul. Au un avocat care îi învaţă tot felul de şmecherii. I-a învăţat să mă dea în judecată, să-mi ceară cheltuieli de judecată, o sumă mare pe care să n-o pot plăti şi să mă execute silit cu apartamentul”, a declarat Dumitru Ijeac. Acesta a mai precizat că a mai fost înşelat şi de un nepot al său, care i-a vândut cele două maşini pe care le deţinea, după care l-a lăsat de izbelişte.

Văcaru: Am plătit amendă din cauza bătrânului

Soţii Văcaru spun că bătrânul este un om foarte dificil. „Este un om foarte dubios, el nu mai vrea să ştie nimic de noi, nu ne primeşte în apartament, nu ne răspunde la telefon. Am înţeles că este bolnav şi l-am căutat de foarte multe ori. Într-o zi văzând că nu răspunde am alertat Serviciul 112 şi chiar am plătit amendă 3.000 lei pentru asta. Am avut şi un proces cu dumnealui pe care l-am câştigat. Într-adevăr, i-am făcut şi o plângere penală pentru că dacă nu vrea să stea de vorbă cu noi, poate stă de vorbă cu Parchetul. Pe mine mă obligă legea să am grijă de dumnealui, dar dacă vrea să terminăm să-mi spună acest lucru. Nu mă interesează apartamentul”, a declarat Ion Văcaru.

Acesta spune că bătrânul este cel care a rupt legătura cu el, în favoarea nepotului său. „Când i-a murit soţia, s-a lipit de un nepot de-al dumnealui. Acesta a venit şi a luat toate lucrurile de prin casă, i-a vândut cele două maşini pe care le avea, iar apoi l-a lăsat singur. Eu nu voiam să ajung cu el la Parchet, dar trebuie să lămurim lucrurile”, a mai precizat Văcaru.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: