Lupul în blană de oaie

Cum trece graniţa României, cum se schimbă premierul Ponta. Îşi lasă în ţară hainele de haimana şi-şi pune papionul pentru europeni. Aşa s-a întâmplat şi acum cu vizita sa la Bruxelles, când a acordat un interviu ziarului Le Figaro. A fost atât de lucid, încât am crezut pentru o clipă că vorbele nu-i aparţin. Să vezi şi să nu crezi! Premierul a recunoscut pentru prima dată de la vâltoarea din vară în care ne-a târât pe toţi, de era să ne înecăm, că suspendarea preşedintelui Băsescu pe care a iniţiat-o şi a susţinut-o din toate puterile a fost un lucru rău, din care a pierdut toată lumea. După părerea lui a pierdut şi Băsescu, şi el.

Eu zic că din tot rahatul în care ne-a târât cu bună ştiinţă şi îndemnat de prietenii săi Antonescu şi Voiculescu am pierdut doar noi românii, că lor tot bine le este, chit că sunt la guvernare, chit că sunt legiuitori în Parlamentul României. Băsescu n-a pierdut prin suspendare, ci poate a câştigat simpatia celor care, chiar dacă nu-l agreează, nu suportă atacurile banditeşti şi obţinerea puterii prin orice mijloace. După atâţia ani în care a fost în prim-planul politicii româneşti, după ce a încercat să salveze Guvernul preluând asupra sa ura şi revolta populaţiei declanşată de reducerile drastice de venituri, era normal ca nu toată lumea să tresară de emoţii la vederea sa. Dacă Băsescu a pierdut ceva, a pierdut cu mult înainte de Referendumul de suspendare, prin ieşirile sale nu tocmai inspirate, prin nervii nestăpâniţi şi expuşi public cu diverse ocazii care nu-l favorizau, prin susţinerile acordate unor persoane care nu meritau etc. etc. I se pot reproşa multe lui Băsescu, în afară de un singur lucru şi anume lipsa de patriotism şi dorinţa aproape furibundă de modernizare a unui stat corupt până în măduva oaselor, făcut şvaiţer de interese meschine,  acaparat de organizaţii de tip mafiot şi folosit pe post de preş de tot felul de indivizi cu pretenţii de oameni de stat.

Acum Ponta pozează în omul spăşit, în  cel căruia i-a revenit mintea cea de pe urmă şi nu-l cred deloc. Pe Ponta nu sperie  nimic altceva decât perspectiva de a nu mai fi după alegeri premier şi în ultimul timp a primit destule semnale cum că spaima sa ar putea deveni realitate. Băsescu poate nominaliza un premier de la PSD care să nu fie neapărat Ponta şi în acest mod va respecta prevederile constituţionale indiferent de ce ameninţări îngaimă bietul Crin Antonescu şi fonfăie la televizorul său Dan Voiculescu. Dintre numele vehiculate ca fiind numai bine de pus în fruntea Guvernului se numără din ce în ce mai des cel al  lui George Maior sau al lui Ioan Rus. Personal mi-ar plăcea primul, chiar şi numai pentru al vedea pe Ponta certându-se şi cu cel de-al doilea naş al său că primului, Gabriel Oprea,  i-a dat cu flit. Eu cred în proverbul conform căruia lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba, şi nu cred în maturizarea cârlanului doar pentru că a fost pus prea devreme în ham.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: