Mai mult de jumătate dintre şomerii din Gorj, în concediu medical

Gorjenii care primesc cele mai mari indemnizaţii de şomaj sunt foştii angajaţi ai Hidroelectrica. Pentru a-şi prelungi perioada de şomaj majoritatea apelează la concedii medicale. De cele mai multe ori sumele primite pe concedii medicale depăşesc indemnizaţia de şomaj. Anul trecut un şomer a primit peste 100 de milioane de lei vechi pe o lună de medical. Asta pentru că suma respectivă a fost raportată la veniturile de pe ultimele şase luni.

Mai mult de jumătate dintre şomeri au beneficiat de concedii medicale în anul 2014. În condiţiile în care indemnizaţia de şomaj este în medie de numai 500 de lei/lună, unii dintre şomeri încasează pe medical sume chiar şi de 20 de ori mai mari. Anul trecut aproximativ 2000 de şomeri au fost în concedii medicale, unul dintre aceştia primind peste 10.000 de lei/lună pentru medical. Asta pentru că sunt avantajaţi şomerii care au avut salarii mari şi intră în medical în primele luni de şomaj. „În momentul de faţă, în evidenţele noastre figurează 3.860 de şomeri indemnizaţi. Anul trecut, în medie, cam 152 de şomeri/lună au fost în concedii medicale. Cea mai mare sumă plătită pe medical a fost în luna iulie şi anume 10.250 de lei. Şomerul respectiv a fost angajat la Hidroelectrica şi a avut un salariu foarte mare. Oamenilor li se calculează medicalul ţinând cont de veniturile încasate pe ultimele şase luni. În condiţiile în care intră în medical în primele luni de şomaj ponderea cea mare o are salariul pe care l-a avut persoana respectivă întrucât se face media”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.

De regulă,  şomerii apelează la concediul medical pentru a-şi prelungi perioada de şomaj. „Cele mai multe concedii medicale au fost plătite pentru boli obişnuite. În această situaţie perioada maximă pentru care se poate beneficia de concediu medical este de 90 de zile. De asemenea, perioada de şomaj se prelungeşte cu perioada în care persoana aflată în plată beneficiază de medical”, a mai precizat Ana-Maria Niculescu.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: