Mămăligă cu brânză, gratinată la cuptor

Mămăliga cu brânză gratinată la cuptor este o reţetă foarte simplă, dar şi rapidă. Este vorba de o rețetă tradițională și foarte populară, adaptată însă şi modernizată.

Varianta de mămăligă cu brânză gratinată la cuptor nu se îndepărtează prea mult de ideea originală, doar că este îmbunătăţită cu ou și smântână.

Ingrediente: un litru de apă, o linguriță cu sare,  300 grame de mălai, 300 grame de brânză, o linguriță cu sare, 50 grame de unt, un ou şi  3 linguri cu smântână.

Pentru început pregătim mămăliga punând apa într-o oală şi adăugând apoi sarea. Când începe să fiarbă turnăm în ploaie făina de mălai și amestecăm totul bine. Cantitatea de mălai folosită este relativă și depinde mult de ce fel de mălai folosiți. Dăm focul la mic și lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când timp de 15 minute cât se gătește mălaiul după care dăm deoparte.

Între timp pregătim o tavă pe care o ungem cu unt și încingem cuptorul  la 180 de grade. Radem cașul și îl amestecăm cu o linguriță cu sare (sau mai mult, după gust).

După ce mămăliga este gata, așa fierbinte cum e, o împărțim în două. O parte o punem pe fundul vasului care va merge la cuptor și o întindem într-un strat pe cât posibil uniform. Peste mămăligă presărăm 250 grame de brânză rasă, iar restul în păstrăm pentru a-l pune pe deasupra. Tăiem untul felii și-l punem din loc în loc peste brânză. Cu restul de mămăligă mai formăm un strat pe care îl punem peste brânză. Batem bine un ou și-l combinăm cu smântâna după care turnăm compoziția peste acest ultim strat de mămăligă. Presărăm restul de brânză și dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute cât să se gătească oul cu smântână de deasupra.

În ultimele 5 minute aprindem cuptorul în partea de sus și gratinăm mămăliga cu brânză.

Vizualizări: 1,505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: