Mănăstirea Polovragi, peste o jumătate de mileniu de istorie

În prima zi de post a ortodocşilor gorjeni înaintea Crăciunului, emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” vă oferă o vizită la Mânăstirea Polovragi, aşezământ monahal din nordul judeţului care are o vechime de peste o jumătate de mileniu. Ghidul telespectatorilor va fi profesorul de istorie Nicolae Simionescu, cel care a scris singura monografie contemporană a Polovragiului.

Povestea Mănăstirii Polovragi începe, din câte se pare, în anul 1505 când este ctitorită de Radu şi Pătru, fii ai lui Danciu Zamona, cei care apar menţionaţi într-un hrisov emis la 14 ianuarie 1480 de către voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481). Danciul Părăianu, un alt ctitor, e cel care face mânăstirii numeroase danii în secolul al XVII-lea dar și închină locașul de cult către Sfântul Mormânt în timpul domnitorului Matei Basarab.

Mai târziu, domnitorul Constantin Brâncoveanu va răscumpăra mănăstirea, în 1693 după unele documente, făcând-o metoc al Mănăstirii Horezu. Despre construcţie, aşa cum telespectatorii vor putea vedea în imagini, putem vorbi de o biserică în stil bizantin. Aceasta este înconjurată de chilii, formând o puternică cetate de apărare. Cei care vizitează Mânăstirea pot găsi Biserica-Bolnița-de la Polovragi este situată în partea de nord a incintei, fiind zidită în anul 1732 de egumenul Lavrentie şi închinată sfântului ierarh Nicolae.

Mânăstirea Polovragi a fost întărită ca şi fortăreaţă în timpul lui Tudor Vladimirescu dar a trecut şi prin momente dificile în ultimul secol și jumătate. Astfel, după secularizarea averilor mănăstireşti, s-a desfiinţat mănăstirea, rămânând biserică pentru mireni cu o proprietate de 75 ha teren până în 1950. Între 1962-1969, acest sfânt locaş a fost renovat de Direcţia Monumentelor Istorice din București, redându-i-se starea iniţială şi aspectul unui adevărat monument național, istoric și artistic.

Întreaga poveste a mânăstirii o puteți vedea luni, ora 18.30, pe GORJ TV.

Cornel ŞOMÂCU

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: