Mănăstirea Polovragi, stil brâncovenesc "asortat" cu termopane

Termopanele sunt interzise la obiectivele de cultură! Măicuţele de la Mânăstirea Polovragi nu au ştiut acest lucru şi au montat ferestre de termopan. Au aflat abia apoi că este interzis sa modifice arhitectura lăcaşului de cult care este de stil brâncovenesc aşa că au înlocuit din nou termopanul cu lemn, iar ferestrele stau acum depozitate în curtea mânăstirii. De mai bine de doi ani de zile, turiştii din toate colţurile au fost întâmpinaţi în una dintre cele mai importante mănăstiri din Oltenia cu un aer de modernism.

Măicuţele de la Mânăstirea Polovragi s-au gândit că pentru a nu mai fi nevoite să schimbe aşa des giurgiuvelele de lemn să monteze ferestre de termopan. „De la ploi şi zăpadă ferestrele s-au degradat foarte repede, au fost cumpărate de această dată din termopan pentru a rezista mai mult”, a spus Maica Spiridona. După câteva zile au primit ordin de la mai marii bisericii ortodoxe că arhitectura nu poate fi modificată nici măcar prin înlocuirea ferestrelor. „Au fost date jos termopanele pentru că nu se potriveau stilului brâncovenesc“, a adăugat maica Spiridona.

Le-au montat să nu bată ploaia

Fără nici un aviz, la Mănăstirea Polovragi termopanele albe au rezistat impunătoare în faţa intemperiilor naturii. Nu a contat că nu aveau nimic în comun cu arhitectura. „Termopanele au fost instalate acolo pentru că bătea foarte tare ploaia în pridvor. Deocamdată sunt date jos pentru că se lucrează la faţadă”, spune Monica Vlădoianu, reprezentanta Direcţiei de Cultură Gorj. Tot reprezentanţii Direcţiei de Cultură spun că pentru restaurarea monumentului istoric s-a făcut şi un proiect, în care se specifică faptul că geamurile vor fi din lemn stratificat, aşa cum prevede legea. Acest lucru este susţinut şi de primarul Ştefan Făsuescu. „Termopanele erau în pridvor pentru că bătea vântul şi le-a donat cineva. Ştiau că strică arhitectura. Biserica este în renovare. Se renovează pictura”, spune Ştefan Făsuescu. Pentru a le fi cald şi bine, măicuţele au montat în mănăstire şi centrală. Nu a contat că s-au dat găuri prin pereţi, că oricum se lucrează la pictură. Caloriferele albe stau impunătoare în faţa sfinţilor de pe pereţii lăcaşului de cult.

Mânăstirea Polovragi se află în reabilitare din 2006. Mănăstirea Polovragi este una dintre cele mai importante mânăstiri din Oltenia prin amplasament şi tradiţie şi una dintre cele mai importante din România. Prima atestare a mănăstirii datează din secolul al XVI-lea, dar există date care plasează întemeierea acesteia după anul 1300 şi poate mai înainte.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: