Mandat de arestare, deși a ispășit deja pedeapsa

Situație incredibilă pentru un gorjean care s-a trezit că pe numele său figurează un mandat european de arestare emis de autoritățile italiene. Bărbatul de 50 de ani, din Târgu Jiu, ispășise deja pedeapsa în România, iar în toamnă fusese eliberat condiționat din pușcărie.

Costel Mărunțălu spune că va face demersuri pentru ca cei vinovați să răspundă pentru situația creată. El a mărturisit la instanță că a fost ridicat de către poliție într-un moment delicat, când urma să se prezinte la spital împreună cu cei doi copii ai săi. Unul dintre aceștia a fost chiar internat în spital, întrucât i s-a făcut rău la momentul respectiv.

Concret, pe numele gorjeanului figura un mandat european de arestare din 20 martie 2018, emis de Procuratura Udine. Târgujianul a fost condamnat pentru că a sustras 55 de articole de îmbrăcăminte din magazine, în valoare totală de 429 euro. A primit, în total, 2 ani, 10 luni și 9 zile închisoare, fiind recidivist.

Autoritățile judiciare din Italia au cerut arestarea gorjeanului și punerea în executare a mandatului. Săltat de poliție, Costel Mărunțălu le-a spus judecătorilor că deja a executat pedeapsa și nu înțelege de ce pe numele său a fost emis un nou mandat de arestare.

Firul poveștii

Pe 13 aprilie 2018, Mărunțălu a fost reținut, iar ulterior arestat preventiv, pentru executarea acestui mandat european de arestare.

Ulterior, în cursul anului 2018,  Curtea de Apel Craiova a recunoscut hotărârile străine de condamnare pe numele gorjeanului și a refuzat predarea bărbatului, dispunând executarea restului de pedeapsă de 2 ani, 10 luni și 9 zile, într-un penitenciar din România.

Drept urmare, Mărunțelu a fost încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu, unde a executat pedeapsa până la data de 17.09.2019, când a fost eliberat condiționat.

Ținând cont de aceste aspecte, pe 21 ianuarie 2020, Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea de arestare preventivă a gorjeanului și a pus în vedere reprezentantului Ministerului Public  și  Biroului SIRENE să depună la dosar justificarea pentru care la acest moment figurează activă  semnalarea  cu privire la mandatul european  de arestare  din 20.03.2018.

„Biroul Național Sirene a primit de la Curtea de Apel Craiova adresa privind sentința penală nr. 103 nedefinitivă prin care s-a respins cererea executării mandatului european de arestare emis la data 20.03.2018 de către autoritățile judiciare italiene și s-a admis cererea formulată de către persoana solicitată, dispunându-se recunoașterea pe cale incidentală a sentințelor penale aplicate de către autoritățile judiciare italiene, urmând ca acesta să execute pedeapsa de 2 ani 10 luni și 9 zile într-un penitenciar din România. Sentința penală mai sus menționată nu a fost primită la nivelul structurii la momentul rămânerii definitive”, potrivit datelor din dosar.

Ulterior, la data de 27.01.2020, semnalarea autorităților italiene a fost ștearsă din Sistemul de Informații Schengen, întrucât mandatul european de arestare a fost retras de către autoritatea judiciară italiană emitentă.

„Ia act de retragerea mandatului european de arestare emis la data de 20.03.2018 de Procuratura Udine, Italia, cu privire la persoana solicitată Mărunţălu Costel”, a decis, la finalul lunii ianuarie, Curtea de Apel Alba Iulia, decizia fiind definitive.

Recent, un polițist din Târgu Jiu a fost acuzat, pe nedrept, de furt în Germania. Pe numele său figura un mandat european de arestare, agentul fiind arestat de două ori în câteva zile.  Autoritățile străine au solicitat încetarea procedurilor de extrădare abia după ce polițistul și-a dovedit nevinovăția.

Vizualizări: 8,064

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: