Propunere dubioasă a ministrului Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică un proiect controversat, menit să limiteze posibilitatea de anchetare a procurorilor și judecătorilor acuzați de fapte penale. Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat se poate face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, se arată în proiectul de lege al Ministerului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei speciale.

Ideea ar fi ca procurorii și judecătorii să fie protejați în fața unor denunțuri abuzive, dar pe de altă parte procurorul general este numit cu sprijin politic, iar asta ar putea crește controlul politicului asupra justiției.

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" critică proiectul Ministerului Justiţiei, cele două asociaţii susţinând că această iniţiativă legislativă consolidează un soi de "impunitate largă" pentru magistraţi.

„Atâta timp cât procurorul general este numit la propunerea ministrului Justiţiei, cred că nu ar trebui să i se dea competenţe în ceea ce priveşte urmărirea penală a magistraţilor", a comentat judecătorul Cristi Danileț.

Şi liderul asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”, procurorul militar Bogdan Pîrlog, a criticat proiectul lui Predoiu. „Proiectul de lege ridică mari probleme. În ce priveşte avizul procurorului general privind inculparea magistraţilor putem vorbi de un control ierarhic superior, dar tot este o ingerinţă. În ce priveşte avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor, i se conferă Consiliului atribuţii de organ judiciar, de cameră preliminară. Ce vor face? Prejudecă dosarul? Fac o verificare a legalităţii care oricum e făcută de camera preliminară? Sau procedează la o apreciere asupra fondului?", a declarat Pîrlog pentru G4Media.

Vizualizări: 1,830

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: