MANDAT: Laurenţiu Ciurel ar fi trebuit demis din 2013

Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a declarat că este judecat după profitul operaţional şi după reducerile de cheltuieli, aceştia fiind principalii indicatori din contractul de mandat pentru care încasează lunar 5.000 de euro. Dar, dacă e vorba de profit, atunci Laurenţiu Ciurel ar fi trebuit demis din 2013, când a fost pe minus. La capitolul reduceri, directorul Ciurel a tăiat masiv din drepturile angajaţilor şi a redus semnificativ cifra de afaceri şi cota de piaţă a complexului. Pe 2014, Ciurel susţine că CE Oltenia a încheiat cu profit din vânzarea de energie şi cărbune. Directorul a mai spus că societatea nu e condusă de el, ci de echipa sa.

„Noi suntem judecaţi după profitul operaţional. Contractul, v-am spus, eu sunt judecat la profit operaţional. Profitul contează“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia la TV Sud. În 2012, CE Oltenia a avut un profit operaţional de 44 de milioane, în 2013 a fost pe minus cu 28 de milioane de lei, iar în 2014, după spusele directorului, ar fi pe plus cu 56 de milioane de lei. Sumele reale le vom afla când apare bilanţul pe 2014, pentru că au mai fost situaţii când directorul vorbea de profituri de sute de milioane de lei, iar la final a rezultat un profit mic şi o reducere serioasă a cifrei de afaceri. Pe 2015, Ciurel a prognozat un profit de 70 de milioane de lei.

Ciurel, jumătate de manager

Pe parcursul emisiunii a mai spus câteva lucruri legate de contractul de mandat. „Ştiţi cum arată contractul meu? Parametrul principal în contractul meu este reducerea cheltuielilor şi dacă cineva poate să spună că nu le-am redus... asta fac în permanenţă. Am ajuns de la zeci de lei cheltuieli cu mentenanţa pe megawatt la câţiva lei pe megawatt. Ce nu s-a putut face a fost reducerea cheltuielilor cu munca vie“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Ministrul Energiei Andrei Gerea a declarat, la Târgu Jiu, că societatea înregistrează pierderi: „Avem de-a face cu neîndepliniri foarte serioase ale planului de producţie, a angajamentelor, ţintelor contabile şi aşa mai departe. Vorbim aici de îndepliniri şi procentaje cuprinse între 25% şi 50%. Deci lucrurile acestea sunt de natură a ne semnala un deficit serios la nivel de management, la nivel de piaţă, a răspunderii de strategie şi atunci va trebui cu toţii să intervenim şi să luăm măsuri”, a declarat Andrei Gerea.

Ciurel susţine că nu ştie la ce s-a referit Gerea. „Nu ştiu la ce s-a referit domnul ministru. Am văzut şi eu într-adevăr la un post de televiziune. Am văzut declaraţia domnului ministru, dar nu există ţinte de genul acesta de 25 şi 50%. Acum depinde, dacă o luăm punctul ţinta achiziţiilor de CO2 este de 40%, dar încă nu s-a terminat perioada. Putem cumpăra până în aprilie“, spune Ciurel. Planurile de producţie de cărbune şi de vânzare de energie nu au fost atinse nici în 2013, nici în 2014, dar Ciurel nu înţelege ce spune ministrul.

„CEO nu e condus de mine, ci de o echipă“

Directorul general al producătorului de energie a spus senin că nu are de gând să demisioneze. „Eu nu am de gând să demisionez. Poate Consiliul de Supraveghere să mă schimbe sau Doamne fereşte vreo problemă medicală“, a spus Ciurel. Pe surse circulă varianta că după schimbarea Consiliului de Supraveghere va fi propusă şi schimbarea lui Ciurel. El nu va fi schimbat pentru abuzurile asupra salariaţilor sau pentru că în ultimii 3 ani a instalat teroarea. Nu va fi schimbat nici pentru că de o lună mii de mineri îi cer demisia în stradă. El va fi schimbat pentru managementul prost de la CEO. Dar, spune Ciurel, CEO nu e condus de el! „CEO nu e condus de mine, ci de o echipă. În echipa asta cred că la ora asta s-au creat nişte relaţii şi proceduri de lucru şi sunt cei mai buni“. Dar, nu se teme nici de demitere. „Nu mă tem de o demitere pentru că ştiu discuţiile pe care le-am avut la Minister, ştiu ce a stat în spatele acestor schimbări, dacă se vor anunţa, la Consiliul de Supraveghere“.

Ministrul Andrei Gerea a declarat că vor fi modificări în structura Consiliului de Supraveghere. „Mai sunt într-adevăr şi alte lucruri pentru care noi vom lua atitudine şi s-ar putea să facem nişte schimbări. Dar deocamdată la nivelul managementului nu se întrevăd schimbări pentru că sunt pe o procedură corporatistă şi aşa mai departe. Dar totodată au de implementat lucruri extrem de delicate. Analiza AGA are mai multe implicaţii şi sunt mai multe lucruri care au dus la concluzia că trebuie să facem această analiză. Şi probabil că vor fi schimbări, dar nu au legătură cu echipa managerială“, a declarat ministrul energiei, contactat de Pandurul.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: