Manţog, concediat printr-un comunicat de presă

Conducerea SNLO dă în sfârşit dovadă de transparenţă. După luni în şir în care a refuzat să dea explicaţii despre indicatorii economici extrem de slabi, după ce a schimbat mai mulţi directori fără să simtă nevoia să comunice de ce, şeful suprem al SNLO Eugen Davidoiu şi-a făcut în sfârşit timp să semneze un comunicat de presă. Un comunicat despre o concediere, aceea a lui Ionel Manţog, fiind probabil prima desfacere de contract de muncă din istoria societăţii, pentru care se face comunicat de presă. Dincolo de pleonasme de genul „a emis o dispoziţie prin care dispune“, aflăm din comunicat că Davidoiu a decis în data de 7 noiembrie desfacerea contractului de muncă a lui Manţog începând cu 14 octombrie. Este din nou o premieră, să decizi astăzi ceva ce vei face acum trei săptămâni.

Fostul secretar de stat din Ministerul Economiei este iarăşi „liber de contract”, după ce directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia i-a desfăcut acum retroactiv contractul de muncă. Eugen Davidoiu a mai avut acum un an ocazia să îşi arate „mărinimia” faţă de cel care i-a fost şef până în vara lui 2006, Ionel Manţog câştigând procesul prin care a contestat atunci decizia de desfacere a contractului său, acesta fiind convins că şi de data aceasta acţiunea în justiţie se va finaliza la fel.

„Numitul Manţog Ionel desfăşura activităţi politice”

Cu nicio lună de zile înainte de finalizarea mandatului actualei puteri liberale, directorul general al SNLO a luat decizia de a-l mai trimite odată pe Manţog acasă, pe motiv că acesta ar fi lipsit de la locul de muncă în mod nejustificat. „Chiulăul” de la PDL Gorj este un mai vechi adversar al lui Eugen Davidoiu, „generalul” din minerit încercând acum pentru a doua oară să îl îndepărteze pe Manţog din sistem, deşi reformele iniţiate după 1997 şi faptul că până acum un an minerii aveau locuri de muncă sigure i se datorau acestuia. Vestea trimiterii lui Manţog la plimbare pentru a doua oară într-un an a devenit publică printr-un comunicat de presă, fiind o premieră în domeniu când şefii din SNLO dau pe cineva afară şi redactează un astfel de document. Comunicatul în sine este extrem de alambicat, exprimările fiind greoaie şi întortocheate. Astfel, chiar din primele rânduri aflăm că directorul general „a emis o dispoziţie prin care dispune…” evident darea afară a lui Manţog pe motiv că acesta ar fi lipsit de la locul de muncă începând cu 14 octombrie şi s-ar fi sustras apoi şi anchetei administrative.

Fostul secretar de stat a fost convocat pentru 6 noiembrie la sediul SNLO pentru a da explicaţii, dar a lipsit, membrii comisiei deplasându-se ulterior la sediul PDL Gorj, „unde numitul Manţog Ionel desfăşura activităţi politice”, după cum se menţionează în comunicatul de presă.

Davidoiu confundă corectitudinea cu teama

Eugen Davidoiu a reuşit cu greu să-i convingă pe subalternii săi să semneze documentele de demitere ale lui Manţog. Dvidoiu nu-şi pune problema că s-ar putea ca respectiva concediere să nu fie legală, ci crede că salariaţii SNLO sunt timoraţi de Manţog, deşi acesta din urmă nu mai are nicio funcţie de conducere în SNLO de foarte mult timp. Surse din cadrul SNLO susţin că unii dintre foştii colegi ai lui Manţog au refuzat să semneze raportul care a stat la baza desfacerii contractului său de muncă pentru că ştiau că, în cele din urmă, legea va fi de partea celui care a fost dat afară retroactiv şi din concediu medical. Dar, „conducerea SNL Oltenia SA Târgu Jiu constată că unii salariaţi sunt timoraţi de unele declaraţii ale numitului Manţog Ionel, refuzând chiar să instrumenteze dispoziţiile legale, din acest motiv consideră că, în temeiul art. 16 din Constituţia României, nimeni nu este mai presus de lege”, se precizează în comunicatul de presă.

Concedierea va fi contestată în instanţă

Ionel Manţog spune că va contesta în instanţă decizia luată împotriva sa, la fel cum a făcut şi cu un an în urmă, când i-a fost desfăcut contractul de muncă, acesta câştigând atunci procesul cu administraţia, fiind reangajat ca jurist la o subunitate a SNLO de la Rovinari. „Sunt sigur că este prima desfacere a unui contract de muncă pentru care se emite un astfel de comunicat de presă, iar asta spune multe despre scopul şi mijloacele folosite într-o asemenea acţiune. Acum un an, tot în campanie electorală, tot cu scopuri politice, au procedat la fel, dar nu au făcut decât să-mi subvenţioneze campania pentru că am câştigat procesul, administraţia fiind obligată să îmi achite retroactiv salariile ce mi se cuveneau. Nu pot decât să le mulţumesc pentru că îmi dau ocazia să am mai mult timp şi să mă ocup de campania PDL Gorj”, afirmă fostul secretar de stat.

Manţog recunoaşte faptul că nu a mai trecut pe la locul său de muncă din data de 14 octombrie, însă spune că, de atunci a fost ori în concediu medical ori în fără plată, acesta fiind convins că nu existau motive să i se desfacă din nou contractul de muncă. „De pe 14 octombrie până la sfârşitul lunii am fost în concediu medical, sunt documente înregistrate în acest sens, iar de pe 3 noiembrie ştiu că am o cerere aprobată de concediu fără plată pentru a mă ocupa de campania partidului”, menţionează Ionel Manţog.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: