Manţog vede şi lucruri bune în eliminarea sa de la şefia PDL Gorj

Ionel Manţog a vorbit în premieră miercuri seara, la Gorj TV, despre schimbările făcute în PDL în ultimele zile. Invitat în emisiunea „Provocare la adevăr”, Manţog a surprins prin detaşarea cu care a vorbit despre eliminarea sa din conducerea filialei. A răspuns la puţine „provocări”, mai ales la cele legate de Marin Condescu, omul care a luptat şi a reuşit să îl înlăture de la şefia partidului, dar a promis că în câteva zile va comunica decizia pe care o va lua privind viitorul lui politic. Culmea, Manţog a vorbit şi despre efectele pozitive ale schimbării sale.

Încercări pentru înlăturarea lui Manţog de la conducerea PDL Gorj s-au făcut încă din 2005, când acesta a preluat şefia filialei. Perioadă în care, de altfel, s-a obişnuit să plece din anumite posturi. În 2005 a demisionat din funcţia de secretar de stat atunci când i-a cerut partidul. Era pentru prima dată după mult timp când anumiţi directori fuseseră schimbaţi împotriva voinţei lui Condescu. A urmat plecarea din funcţia de preşedinte al filialei, coordonată de bagheta primarului din Arad, Gheorghe Falcă. În 2009 a fost pentru scurt timp director general al CE Turceni, dar plecarea dosarului Şova-Ponta spre DNA i-a grăbit din nou plecarea din funcţie. Chiar şi fără funcţii foarte importante, Manţog a rămas la fel de incomod pentru o zonă cu grupuri de interese greu de definit.  Obişnuit să lupte, să câştige, să piardă şi iar să lupte, Manţog nu a părut foarte afectat de o decizie care părea în primul moment că îl scoate din viaţa politică.

Liviu Andrei, singurul nominalizat

Persoane de calibru au fost nominalizate în presă ca fiind implicate în eliminarea lui Manţog din conducerea PDL Gorj. Acesta este de acord că Ruşeţ a fost doar un pion şi a descris succint grupul din spatele acestuia: „Sunt oameni din filiala locală, dar destul de puţini, câţiva oameni pe care i-am propus pentru funcţii în organele statului, câţiva din conducerea unor organizaţii importante din Gorj şi câţiva din partid de la Bucureşti”.

A nominalizat doar o persoană din grup, nu cea mai importantă, după cum a precizat. „Unul dintre ei este prefectul Liviu Andrei şi mai sunt şi alţii. L-am spus pe Liviu Andrei, deşi nu este cel mai vinovat, ca să înţeleagă toţi că nu o să am o probleme în a spune lucrurilor pe nume. Dacă se duce azi un prefect, mâine un primar, poimâine Falcă, se creează impresia că Manţog are o problemă la Gorj. Ce trebuia să fac, să mă duc să mă justific- Până duminică (n.r.: ziua numirii lui Ruşeţ) nu am mers să vorbesc cu nimeni, deşi am fost tentat. Dar nu am vrut să aibă nimeni senzaţia că Manţog se duce să se roage sau să se justifice”, a explicat Ionel Manţog la Gorj TV.

Acesta a menţionat că de mai multă vreme a existat o adevărată acţiune de intoxicare, pe care o definito ca o „demonizare a lui Manţog”. „Anul 2009 a fost unul foarte greu, în care mi-am asumat multe responsabilităţi. Situaţia în minerit şi energie era una dramatică. Să nu credeţi că a fost uşor să obţinem fondurile pentru investiţiile de mediu, să internalizăm Termoserv-urile, să facem Electra. Cu toate lucrurile astea în cârcă, deşi ştiam ce se întâmplă în jurul meu, mi-a fost imposibil să mă ocup de duşmani. Şi oricum detest să fac asta. Cert este că în timp ce eu munceam, unii se duceau la Bucureşti şi picurau în urechile şefilor”, este părerea lui Ionel Manţog.

Democrat liberalul este de părere că niciodată faptele bune nu vor birui minciuna şi necinstea: „Când cineva se ocupă să spună zilnic cât de nenorocit e Manţog, este greu să contrabalansezi asta indiferent cât bine te străduieşti să faci”.

Candidează sau pleacă din politică?

Ionel Manţog nu s-a decis ce va face în plan politic, dar este deschis la toate opţiunile, de la a candida la şefia filialei până la a pleca din partid şi din politică: „Pentru mine lucrurile sunt clare. E nevoie de mine, bine, nu e nevoie de mine, şi mai bine. O eventuală candidatură a mea este condiţionată de soluţionarea dosarului. Nu pentru că mă simt vinovat şi vreau hârtia aia de la judecătorie, dar este important ca opinia publică să înţeleagă că este un dosar fabricat. Pe de altă parte, voi rămâne în politică doar dacă voi avea obiective. Nu o să stau în politică să fiu lătrăul politicii. Dacă rămân în politică voi rămâne doar dacă voi găsi o sumă de obiective şi dacă voi găsi în mine puterea de a reîncepe această muncă. Acum am îndoieli în legătură cu apetitul meu de a reintra într-un colectiv unde sunt şi oameni care să mă vândă pe la spate, care să spună în faţă ceva şi în spate altceva şi aşa mai departe”.

Manţog nu crede că Ruşeţ va fi ales preşedinte la PDL Gorj, pentru simplul motiv că oamenii vor taxa maniera în care s-a instalat la şefia filialei: „Eu le propun pedeliştilor o alegere între oamenii cu caracter, cu care pot să facă echipă şi la bine şi la greu, şi jigodii. Nu poţi să fii şef adevărat fără să ai caracter. Să fii şef cu adevărat, să te urmeze oamenii, dacă le spui să sară în foc, să sară în foc. Că aşa, să fii impus de unii şi de alţii, e simplu”.

„Partea bună este că a văzut lumea că nu le fac eu pe toate”

Ionel Manţog a văzut şi părţi bune în faptul că a fost înlăturat din conducerea partidului. „Mi se crease aşa o aură de dictator, că eu le fac şi desfac pe toate. Ei, uite că nu este aşa, nici în partid, nici în zona minieră. Partea bună este că acum a văzut lumea că nu le fac eu pe toate. Uite că eu nu băgasem directorii din minerit în conducerea partidului, cum s-a făcut acum”, a spus Manţog.

„Sunt partener loial, dar nu slugă”

Ionel Manţog a evitat să îi aducă acuze lui Marin Condescu, chiar dacă multă lume l-a considerat iniţiatorului înlăturării sale de la şefia PDL Gorj. I-a transmis totuşi nişte mesaje: „Viaţa a făcut să lucrăm împreună la multe proiecte, încă din anii 90. Sunt un executant perfect într-un parteneriat, dar nu pot să fiu slugă. Nu am minte de slugă. Dacă domnul Condescu a gândit că trebuie să fiu o slugă, nu un partener, a greşit, dar eu sper că nu a gândit aşa”.

Manţog recunoaşte că a intrat în PD în 2000 la propunerea lui Condescu, că a ajuns în 2005 secretar de stat cu sprijinul acestuia şi că s-au consultat şi atunci când a luat decizia de a candida la şefia PDL în 2005. „Cu mine, PDL a fost un partener corect al sindicatelor. Nu cred că am promis ceva sindicatelor şi nu m-am ţinut de cuvânt. Nu cred că sunt dator din punctul acesta de vedere”, a spus Manţog.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: