Marcel Hoară: Este penibil şi grotesc să politizăm acest subiect

Marcel Hoară, administratorul special al Uzinei Mecanice Sadu, a acordat în exclusivitate pentru Radio Infinit un interviu, în care a clarificat ce sume bani au fost investite în uzina de la Sadu. Clarificările vin după ce Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a confundat sumele de investiţii cu cele pentru echipamente. Mai mult decât atât, secretarul de stat Marcel Hoară a declarat că îi va solicita directorului Gabriel Boian să facă publice bugetele, aşa cum au fost ele executate.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Hoară, a intervenit pentru prima dată după tragicul accident de la Uzina Mecanică Sadu la un post de radio, pentru a vorbi despre investiţiile de la uzină. Hoară a calificat politizarea tragediei prin care unitatea a trecut un act „penibil şi grotesc”. „Suma de două milioane de euro care era vehiculată este de fapt suma care s-a investit din bugetul de stat ca urmare a aplicării planului de reorganizare aşa cum l-am propus la începutul anului 2009, când într-adevăr am luat decizia de a schimba decizia vechiului administrator, de a nu închide uzina şi de a funcţiona în continuare în încercarea de a eficientiza activitatea şi de a atrage comenzi, lucru care s-a întâmplat până astăzi. În 2009 de la bugetul de stat au venit 46 de miliarde de lei, iar în 2010, 36 miliarde lei, sume care au fost utilizate în primul rând pentru updatarea şi retehnologizarea a până la 20% din fluxul tehnologic, însemnând partea iniţială a fluxului tehnologic, cuptoare şi spălătoare”, declară Marcel Hoară.

Echipamentele de protecţie, din banii uzinei

Cât priveşte sumele pentru echipamentele de protecţie ale angajaţilor, acestea provin din veniturile realizate de uzină. „Sumele sunt până într-un miliard de lei, cu care s-au cumpărat echipamente de protecţie pentru toată lumea. Prima oară când s-au cumpărat toate aceste echipamente după 1990 a fost anul trecut tocmai pentru că am avut cunoştinţă continuu de riscurile de acolo şi de necesitatea de a avea aceste echipamente”, explică Marcel Hoară. Fiecare muncitor a primit un echipament de protecţie, iar instructajele de protecţia muncii au fost respectate. „Instructajele pe protecţia muncii care se fac zilnic şi toate reglementările din punctul meu de vedere au fost respectate şi în situaţia tragediei comisia va rămâne să ne spună dacă s-a făcut abatere de la ele, dar fiecare muncitor a primit un echipament complet de protecţie. Este penibil şi grotesc pentru mine să politizăm acest subiect”, mai susţine administratorul special al fabricii.

Activitatea uzinei va continua

„Din perspectiva aceasta şi acum am luat decizia împreună cu conducerea să facem toate demersurile în aşa fel încât activitatea să continue. Peste 95% din comenzile uzinei sunt la export, deja şi-a făcut loc pe piaţă ca un factor destul de important”.

Marcel Hoară spune că utilajele sunt vechi, dat fiind faptul că la nivelul unităţii nu a mai avut loc o retehnologizare din anii ’70. Doar 20% din ceea ce înseamnă fluxul tehnologic a fost schimbat în anii 2009-2010. Secretarul de stat speră însă ca în mai puţin de patru ani echipamentele să fie updatate la zi.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: