Marciuc ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă. Replica FNME!

Blocul Naţional Sindical (BNS) a trimis ministrului Victor Grigorescu o adresă prin care spune că, dacă nu va face demersurile pentru rectificarea bugetului CEO, atunci federaţiile afiliate la BNS, semnatare ale CCM de la nivelul CEO, Univers şi Energetica, vor declanşa conflict de muncă. Adresa este semnată de preşedintele BNS Dumitru Costin.  

Conflictul de muncă poate fi declanşat în timpul negocierilor pentru CCM, adică în martie 2017. O altă situaţie în care poate fi declanşat conflict, înainte de negocierea CCM, este cea în care nu se acordă,  la minim 20% dintre angajaţi, drepturi individuale prevăzute de lege sau în contracte colective şi individuale de muncă aplicabile.

Scandalul se mută pe Facebook
Adrian Marciuc, liderul Sindicatul Mine Energie Jilţ - Turceni, a declarat că, dacă bugetul nu va fi rectificat, în decembrie nu vor fi bani de salarii.
Ceilalţi lideri sindicali, de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), nu par să susţină ideea sindicaliştilor de la Federaţia Univers.
Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, a postat un atac dur la adresa lui Adrian Marciuc, despre care spune că tăia drepturi cot la cot cu Laurenţiu Ciurel, fostul manager. „Minciuna are picioare scurte, să vedem cum vei scoate cămaşa in decembrie. Ai început cu strângeri de semnături, cu bla-bla, cu protocoale de condiţionare a Ministerului. Văd că azi iar reîncălzeşti ciorba cu bugetul rectificat, după ce că ai luat-o o dată peste nas de la Grigorescu pentru minciuna cu bugetul rectificat, condiţionat de un protocol cu disponibilizări. Cine a mai participat la strategia asta de manipulare in afară de tine, Călinoiu, Ciurel, Ponta, Pisc Scrădeanu, Ruseţ şi Căldăruşe?“, scrie Mitrescu pe Facebook.
Marciuc spune că Mitrescu este „nebun“ şi că problema bugetului este una extrem de gravă şi trebuie soluţionată. „Nu mai e Ciurel şi nu mai are de cine să se ia şi să găsi să se ia de mine“, spune Marciuc.

Pîrvulescu: E o ipocrizie
Preşedintele FNME, Dan Pîrvulescu, a declarat că este o ipocrizie din partea liderilor Univers să vorbească despre buget, în condiţiile în care acordul semnat de toţi liderii Univers, cu excepţia lui Marciuc, a fost transpus în noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). „Nu accept ipocrizia. Ce se întâmplă acum e ipocrizie. Să fac conflict cu Căldăruşe pentru că a făcut el acord cu Ciurel şi a pierdut toate drepturile. Şi acum le cere. Mulţi de la Univers, care au semnat Acordul, ar trebui să-şi dea foc pentru că, dacă prindeam în contract ceea ce trebuia şi nu făceau Acordul lor, contractul nu aveam nicio problemă acum, pentru că problema gravă e din cărbune. Dacă faceţi calculul 14 mii de salariaţi ori 500 de lei vedeţi că e depăşirea de fond“, a declarat Dan Pîrvulescu, liderul fiind convins că nu vor fi probleme nici cu acordarea salariilor în decembrie şi nici fondul de salarii pentru 2017. Suma necesară pentru salariile din decembrie este de 14 milioane de lei.

Vizualizări: 1,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: