Marciuc: Ruşeţ umblă la sindicatele mici ca să ne spargă

Prim-vicepreşedintele Federaţiei “Univers”, Adrian Marciuc, este de părere că fostul sindicalist Ion Ruşeţ, acum director în cadrul CE Oltenia, a convins o parte din sindicate să nu mai participe la mitingul de joi din Piaţa Prefecturii Gorj. Marciuc a spus că prin renunţarea la protest a acestor sindicate nu va fi afectat numărul minerilor şi energeticienilor aşteptaţi la miting, pentru că e vorba de sindicate mici care au renunţat, cu câteva zeci de membri.

Reporter.: Cum comentaţi ultimele anunţuri ale colegilor sindicalişti de renunţare la participarea la miting?

Adrian Marciuc: E o formă prin care Ruşeţ, ca de obicei, umblă la sindicatele mici ca să ne spargă, să creeze o altă imagine falsă. Dar sindicatele mari sunt pe poziţii. Luni, la Mătăsari, în prezenţa preşedintelui “Univers”, Adolf Mureşan, s-a votat în unanimitate de către toate sindicatele din cadrul federaţiei, să nu se piardă niciun drept. Acum, dacă fiecare o dă cum vrea, e treaba lor. Dacă e vorba de sindicatele cele mici, domnul Ruşeţ, ca de obicei, încearcă să bulverseze în stilul lui caracteristic mişcarea sindicală. Asta face de când e lumea.  

Rep.: Despre motivele invocate de către aceste sindicate ce părere aveţi? Unii lideri spun că Laurenţiu Ciurel anunţat într-o emisiune că va păstra drepturile la nivelul anului 2014…

A.M.: Şi noi am propus administraţiei calea dialogului. Am spus că suntem dispuşi să mergem înainte pe calea dialogului, chiar luni la şedinţă am propus să prelungim contractul cu două luni pentru a nu pierde oamenii din drepturi, pentru că expiră contractul pe 19. Acum nu putem vorbi de disponibilizări şi de dat oamenii afară, pentru că nu avem ordonanţa 36 în vigoare, nu ştim dacă Berbeşti se externalizează. Nu vrem noi în continuare acest conflict. Dacă administraţia nu acceptă nişte treburi din acestea înseamnă că vrea conflict de muncă. Nu noi. Noi am dat soluţii. Am spus că putem negocia un plan de restructurare, dar să prelungim acest contract. Miercuri avem iar şedinţă şi o să propunem acelaşi lucru. Administraţia vrea să modificăm acel articol din contract cu cele 16 salarii, bănuim, ca să facă disponibilizări individuale cu 5-6 salarii. Asta urmăreşte administraţia.

Rep.: Renunţarea acestor sindicate la protest va influenţa numărul celor prezenţi la mitingul din Piaţa Prefecturii de joi?

A.M.: Nu influenţează, sunt sindicate mici cu 30-50 de oameni. Domnul Dobrogeanu a zis prima dată că se uneşte cu SMEO. Au făcut conferinţă că se uneşte, acum nu s-a mai unit. Oamenii trebuie să fie realişti, să vină în Piaţă, pentru că vin pentru ei, pentru a-şi apăra drepturile lor. Eu cred că oamenii vor veni la miting indiferent de ce le spun liderii sindicali.

Rep.: În ce condiţii veţi renunţa la mitingul de joi?

A.M.: Prelungirea contractului, cum am discutat, şi negocierea în perioada următoare a unui plan de restructurări. Conform legii, sindicatele trebuie să semneze acel plan de restructurare. Asta am spus şi noi. Iese legea în 10-20 de zile, ne punem la masă, şi atunci modificăm şi articolul acela privind plăţile, cum scrie în contract, dar nu putem să-l modificăm înainte cum vrea Ruşeţ, pentru deocamdată nu ştim, se face, nu se face. Nu că nu vrem.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: