Marciuc: Salvarea CEO stă în cota de piaţă pentru regenerabile

Sindicaliştii din Federaţia Univers s-au întâlnit miercuri pentru a pune pe tapet planul de acţiuni în vederea salvării Complexului Energetic Oltenia. Principalul obiectiv dezbătut în şedinţă a fost elaborarea de către guvern a unei legi care să limiteze accesul regenerabilelor pe piaţa de energie. Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte Univers, a spus că nu exclude nici proteste ample ale minerilor, nemulţumirea fiind legată de planul de restructurări anunţat de CEO.

Consiliul Federal al Univers a votat miercuri, în şedinţă, ca principalul obiectiv al sindicatului să fie acela de a solicita elaborarea unei legi care să îngrădească accesul regenerabilelor pe piaţa de energie. Sindicaliştii vor mai exact o cotă de piaţă care să le limiteze accesul şi astfel CE Oltenia să aibă de lucru încontinuu. ”Principalul obiectiv al federaţiei este elaborarea de către Guvern a unei legi privind accesul în piaţa regenerabilelor, adică să nu mai dea voie să intre în piaţă când bate vântul toate regenerabilele, să pună cotă de piaţă de acces în piaţa regenerabilelor. Pentru treaba asta se va solicita în următoarea perioadă, cât mai repede, o întâlnire cu primul ministru, prin Blocul Naţional din care facem parte, o întâlnire cu primul ministru”, a spus Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte Univers.
O astfel de lege s-ar afla de mai mult timp pitită prin rafturile guvernanţilor, spune Marciuc. ”Legea a fost iniţiată de unii deputaţi, e pe acolo, stă la raft şi planul este să insistăm pe această lege. Dacă dau drumul la cota de piaţă automat le interzic regenerabilelor să mai intre în piaţă, au până la 3000 de Megawatti după cum aţi văzut, şi dacă reuşim treaba asta este o victorie mare căci CEO va avea de muncă în continuare. Nu renunţăm nici la ideea de grevă, dar în primul rând trebuie să insistăm pe partea asta”, a spus Marciuc.

S-au grăbit cu marşul
Cât priveşte marşul anunţat de FNME în data de 11 aprilie, sindicaliştii din Univers au spus că ar fi trebuit să fie o discuţie înainte de anunţa o astfel de mişcare sindicală. ”Eu cred că ei s-au cam grăbit, ca de obicei, să anunţe marşuri. Trebuia să ne întâlnim prima dată toţi şi stabileam ce acţiuni să facem. Noi trebuie să ne întâlnim prima dată toţi şi apoi să spunem ce luptă sindicală, dacă au luat-o înainte, treaba lor”, a spus Adrian Marciuc.

Vizualizări: 3,110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: