Memorandum finalizat. Propunerile FNME pentru redresarea CE Oltenia!

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie au finalizat memorandumul privind situaţia Complexului Energetic Oltenia, pe care vor să-l înainteze conducătorilor ţării. Începând cu 11 aprilie va avea loc un marş de protest, minerii urmând să străbată pe jos peste 300 de km până la Bucureşti. Memorandumul va cuprinde şi tabele cu mii de semnături ale angajaţilor Complexului Energetic Oltenia, dar şi ale altor persoane care vor să se alăture cauzei.

Memorandumul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) va fi transmis în toate unităţile companiei, pentru a fi semnat de către salariaţi. Documentul va ajunge pe masa preşedintelui României şi a premierului. "Vom prezenta salariaţilor acest memorandum, cei care îl susțin vor semna tabelul pentru susţinere, şi le vom preda la Guvernul României și la preşedinţia României. Memorandumul cuprinde o prezentare introductivă, cauzele care au dus la situaţia dificilă în care se regăseşte Complexul Energetic Oltenia şi măsurile de redresare după opinia noastră. În timpul marşului sperăm să strângem şi alte semnături pe traseu. Oricum îl vom trimite înainte de a ajunge noi la Bucureşti. În momentul în care vom porni sperăm să avem un număr de semnături şi memorandumul împreună cu semnăturile o să le depunem, conformate cu originalul, pentru că o să trimitem copiii după acele semnături, o să le depunem şi la Guvernul României și la președenție", a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.
Nemulţumirile sindicaliştilor pleacă de la măsurile de restructurare pe care vrea să le aplice conducerea complexului, ce presupun inclusiv reduceri masive de personal şi închideri de capacități. Vineri ar putea avea loc o nouă ședință administrație-sindicate pe tema acestui plan de restructurare.

Cum explică FNME situția CEO
În primele pagini ale documentului întocmit de FNME, sindicaliștii arată că în ultimii ani producţia de energie în țară a scăzut dramatic, urmare a închiderii multor obiective industriale. Drept urmare, și cererea de energie a fost redusă, mare parte fiind asigurată de instalaţiile pe bază de cărbune. Un alt aspect menţionat a fost acela că, începând cu 2013, CE Oltenia a trebuit să cumpere de pe bursă certificate de CO2 lucru ce a condus la creşterea costului de producţie."Mai mult, CEO plăteşte certificate verzi pentru energia pe care o consumă subunităţile producătoare de cărbune, furnizată de termocentrale proprii, taxa de cogenerare, taxa pentru transport si distributie, iar apa pentru răcire o plăteşte pe fiecare termocentrala,  deşi este un singur râu din care se foloseşte - JIUL. Numai aceste taxe si plăţi măresc costul de producţie cu minim 10-12%", se arată în document.
Cei din FNME au arătat că preluarea CET Brăila de către CE Oltenia a condus la cheltuieli suplimentare pentru companie în condiţiile în care termocentrala Chișcani nu a produs nimic din acel moment. Un alt aspect a făcut referire la faptul că CE Oltenia a livrat cărbune la unităţi care aveau deja datorii majore faţă de companie fără să constituirea de garanţii bancare. Cei din FNME au spus autorităţilor de la centru şi faptul că disponibilizările din vară nu s-au făcut pe criterii transparente şi nu au avut acordul tuturor organizaţiilor sindicale reprezentative.

Federaţia are opt propuneri
FNME a venit şi cu 8 propuneri pentru rentabilizarea CE Oltenia. Sindicaliştii cer elaborarea în regim de urgență a unui program de eficientizare care să aibă la bază capacitățile de producție la cele patru termocentrale din companie, necesarul de lignit la cel mai mic preț de producție, salarizarea personalului în baza unor indicatori de performanță și modificarea OUG 36/2013, în vederea prelungirii duratei venitului de completare la 3 ani. Cei din FNME cer sprijin de la Ministerul Energiei în constituirea unui pachet de 1000 MW, cu hidro, la un preț competitiv pentru export și tranzacționarea pe piețele externe.
Un alt punct face referire la scoaterea din patrimoniul CE Oltenia a activelor care nu au legătură cu exploatarea cărbunelui sau producerea de energie și predarea acestora către unitățile locale. Mai propun reconfigurarea pieţei de energie pe modelul ţărilor din Uniunea Europeană, astfel ca producătorii de energie sa aibă în obiectul de activitate "distribuţia energiei", mix energetic după modelul german, anularea taxelor şi renunţarea la obligativitatea plății de certificate verzi și de cogenerare pentru energia produsă.
O sugestie a celor de la FNME este ca la elaborarea Strategiei Energetice, Guvernul să reanalizeze nivelul procentul energiei regenerabile în consumul de energie și oportunitatea construirii hidrocentralei în pompaj de la Tarnița.
Liderii FNME au precizat că documentul ar putea suferi modificări în situația în care salariații sau alți cetățeni vor avea și alte propuneri pentru redresarea companiei și că, de aceea, memorandumul final va fi întocmit după întocmirea tabelelor cu semnături.

Galerie foto


Vizualizări: 2,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: