Marii consumatori de energie resping schema de sprijin

Fostul guvern a promis o schemă de sprijin pe zece ani pentru Complexul Energetic Oltenia, în vederea achiziționării certificatelor de carbon. Forma de care s-a vorbit a fost includerea unei taxe în factura de energie, pe care să o plătim toți, iar banii să ajungă la compania din Gorj.

În total, pe cei zece ani, ar fi fost vorba de o sumă de două miliarde de euro. Marii consumatori de energie se opun unei astfel de scheme de sprijin și au vorbit despre asta cu premierul Ludovic Orban.

Premierul a avut discuții cu conducerea GFG Alliance – Liberty Steel (fostul Sidex) din Galați, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețului la energie.

De altfel, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) - din care fac parte combinatul siderurgic Liberty Galaţi, unităţile ArcelorMittal România, ALRO Slatina etc. - atrăgea atenția într-un comunicat că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene. 

Pe de altă parte, sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia au atras atenția că, fără o schemă de sprijin, compania din Gorj se va închide, iar prețul energiei va exploda, România neavând capacități care să suplinească energia pe cărbune.

Vizualizări: 2,620

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: