Marș mut pe străzile din Târgu Jiu

Părinții le-au fost spulberați pe o trecere de pietoni, iar acum încearcă să facă atât șoferii, cât și pietonii, să fie mai responsabili în trafic. Cinci tineri, rămași orfani, au organizat, sâmbătă, la Târgu Jiu, un marș pentru a trage un semnal de alarmă. "Prețuiește viața" a fost mesajul celor care încă nu și-au revenit după tragedie. Ei au parcurs, pe jos, câțiva kilometri.

20 ianuarie 2017 a rămas o zi neagră în familia Murgu. Cinci copii au rămas orfani după ce părinții lor au fost uciși pe o trecere de pietoni de un șofer vitezoman. Avea peste 100 de kilometri la oră într-o zonă unde restricția era de 30, iar pe cei doi soți nu i-a observat, deși se aflau pe "zebră". La aproape șapte luni de la nenorocire, familia încă nu și-a revenit din șoc. „Nu pot să spun că mai sunt la fel. Tristețea persistă în familie. Greutatea care a venit acum pe umerii lor, i-a maturizat foarte repede. Au crescut într-o familie unde au primit o educație extraordinară. Părinții lor au fost exemplari”, ne-a spus Camelian, verișorul tinerilor.

„Nu-l urăsc, dar nici nu l-am iertat!”

Șoferul care i-a ucis pe cei doi soți a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și așteaptă să-și primească sentința. Un nou termen în proces este programat marți, de la ora 11.00. Copiii își doresc ca pedeapsa pe care o va primi să fie pe măsura faptei sale, iar la volan să nu se mai poată urca niciodată. „Nu aveam cum să ne revenim din asta. Vrem doar să se facă dreptate. Noi avem încredere în justiție, deși legea este permisivă. Noi am făcut și o petiție să se mai schimbe legile din Codul Rutier. O amendă mai mare poate i-ar face pe șoferi să se gândească înainte de a apăsa prea tare pedala de accelerație. Eu nu îl urăsc pe șoferul care ne-a omorât părinții, dar nici nu l-am iertat pentru asta”, a mărturisit, printre lacrimi, Alin Murgu, unul dintre copiii victimelor.

Statistici înfiorătoare

Mor mai mulți oameni pe străzi decât în războaie, spun organizatorii protestului. Asta pentru că, potrivit cifrelor, țara noastră este fruntașă la numărul persoanelor care își pierd viața în accidente de circulație. „Am dorit să tragem un semnal de alarmă atât șoferilor, cât și pietonilor, pentru a prețui viața. România este pe primul loc în Europa la numărul accidentelor. Sunt mai multe victime pe străzi decât în război. Sperăm ca șoferii să înțeleagă că viteza face victime. Șoferii nu trebuie să meargă cu viteză și să le dea prioritate pietonilor, iar pietonii, la rândul lor, să se asigure temeinic înainte de a traversa”, este mesajul Ioanei Murgu. “Și pe mine era să mă lovească o mașină tot pe trecerea de pietoni. Toate mașinile ne-au acordat prioritate, iar el a venit ca o ghiulea. Acești șoferi nu ar trebui să mai poată conduce, ne-a spus Ioana Gridan”, mătușa copiilor.

Vizualizări: 1,759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: