Mărţişoarele tradiţionale au dispărut de pe tarabe

Floricele de tinichea. Trandafiri de plastic. Animăluţe de pluş. Asortate cu câte un şnuruleţ în alb şi roşu şi vândute pe post de mărţişoare. Comercianţii preferă să vândă kitsch-uri ieftine, în locul mărţişoarelor tradiţionale, deoarece câştigul este mai uşor de obţinut, iar munca mai puţină. La tarabele din centrul municipiului Târgu Jiu am găsit doar doi-trei comercianţi care vând mărţişoare făcute de ei.

Încă de acum o săptămână, în centrul municipiului a început comercializarea mărţişoarelor la tarabele special amenajate de către Primăria oraşului Târgu Jiu. Marius Croitoru este producător şi în acelaşi timp vânzător de mărţişoare şi spune că şi în acest domeniu concurenţa este acerbă, mai ales din cauza chinezăriilor existente pe majoritatea tarabelor, care ,,fură ochii lumii”. Bărbatul confecţionează mărţişoare din ipsos, le toarnă în forme şi matriţe, după care le împachetează frumos, dându-le astfel un aspect comercial şi le vinde la preţ redus, cât mai apropiat de cel al kitschurilor, chiar dacă produsele lui au un preţ de producţie ridicat.

Profitul lui depinde de numărul mărţişoarelor produse şi de vânzarea făcută, care până acum a fost scăzută. Mai mult decât atât, pasiunea acestuia pentru producerea mărţişorului se transformă o dată pe an într-o veritabilă afacere. Lumea este tentată să cumpere chinezăriile, deoarece gorjenii nu pun accent pe calitate, ci pe preţ. Croitoru îşi vinde produsele la preţuri care pornesc de la un leu şi ajung la 5 lei.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: