Masa la cantina săracilor, moştenire din tată-n fiu

Cantina Săracilor din Târgu Jiu este singura moștenire pe care mulţi târgujieni o au din familie. Este vorba de târgujienii care trăiesc doar din ajutorul social sau din alocațiile copiilor, iar mesele la cantina săracilor au devenit deja o traditie. Oamenii beneficiază aici de trei mese calde și două gustări pe parcursul unei zile. Mame cu câte șase copii acasă vin la cantină cu vase în care să ia mâncare pentru a le-o duce micuţilor. Este şi cazul unei femei a cărei familii mănâncă la cantină de 15 ani.

Peste o sută de târgujieni mănâncă zilnic la Cantina Săracilor. Cei mai mulți dintre beneficiari au peste cinci copii și niciun venit în afara ajutorului social. Salariații Direcției de Protecție Socială spun că au prins generații întregi de familii care au luat masa în acest loc. ”Cantina socială funcționează încă din 1957 și așa cum povestește șefa cantinei, doamna Lizica Pârvu, au venit aici să servească masa și cei care acum sunt bunici, copiii lor și actualmente nepoții, trei generații. La momentul de față sunt înscrise la cantină 108 persoane care servesc prânzul și cina. Prânzul este format din trei feluri de mâncare și cina din două feluri de mâncare”, a spus Bogdana Costoiu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Protecție Socială din cadrul primăriei Târgu Jiu. Mâncarea este una foarte bună. O spun cei care beneficiază de ea zilnic. Însoțiți de copii sau nepoți, oamenii vin la cantină să-și ia cele trei feluri de mâncare. Cei mai mulți spun că își duc mâncarea acasă pentru a o împărți și cu ceilalți membri ai familiei. Una dintre beneficiare are acasă șase copii din care doar unul este major.

De 15 ani mănâncă de la cantina socială

De 15 ani își hrănește copiii la cantina săracilor și se declară mulțumită de calitatea mâncării. ”De 15 ani vin aici. Am șase copii acasă, nu avem venituri. Trăim din ajutorul social, ce să facem. Îmi aduc vase și iau mâncarea acasă să le-o dau la copii să mănânce. Mâncarea e bună, pâine, ceva dulce, este bună. Am încercat să-mi găsesc loc de muncă dar nu am avut noroc”, a spus una dintre beneficiarele cantinei sociale. Alte femei vin însoțite de nepoți să ridice mâncarea. Spun că sunt bolnave și nu pot munci. ”Am nouă copii și din nouă doar unul muncește. Am și o nepoțică, a părăsit-o mama ei și a rămas la mine. Trebuie să o cresc și nu avem alte posibilități. Eu sunt cardiacă. Mâncarea este bună, uneori mai bună alteori nu prea. Ca și acasă că doar și acasă nu mănânci doar bine”, a spus o altă beneficiară. Primăria Municipiului Târgu Jiu achiziționează mâncarea săracilor de la o firmă de catering la un preț de 9,5 lei meniul.

Vizualizări: 920

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: