Matulevicius, singurul atacant care dă gol la Pandurii!

Pandurii au 5 atacanţi în lot, dar numai unul a marcat în Liga 1 şi Europa. Lituanianul Matulevicius e cel pe care se bazează Pustai, antrenor care i-a folosit foarte puţin pe Adrovic, Shamsin, Rubio sau dos Santos.

Pandurii o duce bine din punct de vedere al eficacităţii atacului. Cu 20 de goluri marcate în primele 10 etape, gorjenii sunt pe locul 2 în Liga 1 după Astra.

Pustai mizează pe uriaşul blond

Pustai îi avea în vară doar pe Matulevicius şi Lemnaru în atac şi a insistat să-i fie aduşi jucători. Între timp, Lemnaru a plecat la U Cluj, dar gorjenii s-au întărit cu încă 4 nume: Alex dos Santos, Adrovic, Rubio şi Shamsin. Cu toate astea, Pustai consideră că niciunul dintre ei nu se apropie de nivelul lui Matulevicius. Internaţionalul lituanian a fost folosit mereu de antrenor, iar asta i-a cauzat poate şi cele două accidentări, de la meciul cu Dinamo şi apoi de la cel cu Farul din Cupă.

Leziunile n-au fost însă serioase, iar uriaşul blond din atac nu a ratat decât meciurile cu Dnepr şi Gaz Metan Mediaş. Coincidenţă sau nu, ambele pierdute de panduri. Calităţile lui Matulevicius sunt pe placul lui Pustai. Antrenorul vrea un atacant masiv care să câştige multe dueluri cu fundaşii adverşi şi care să creeze culoare pentru oamenii din linia a doua. Adică genul de vârf de careu care să marcheze des şi să se pună şi în slujba echipei. Matulevicius nu a impresionat în acest sezon, dar cifrele sunt de partea sa. În 9 meciuri de Liga 1, balticul a marcat deja de 5 ori, adică jumătate din golurile pe care le-a înscris sezonul trecut în 31 de partide! În Europa League a jucat aproape meci de meci dar nu a fost la fel de productiv. Pentru Pustai lucrurile sunt clare. Dacă Matulevicius e apt de joc, va intra în primul 11. Atacantul de 24 de ani e plecat acum la echipa naţională a Lituaniei şi va reveni cu 3 zile înaintea partidei cu Botoşani de pe teren propriu, partidă programată pentru 20 octombrie.

5 – goluri a marcat Matulevicius în Liga 1, la fel ca celălalt golgeter al echipei, Eric. În UEL, balticul are un singur gol în 7 meciuri, cu Levadia Tallinn

19 – goluri într-un sezon este recordul lui Matulevicius reuşit în 2011 pentru Zalgiris Vilnius din 31 de meciuri

Adrovic, golgeterul uitat

Condescu anunţa în vară cu surle şi trâmbiţe transferul golgeterului campionatului din Muntenegru, Admir Adrovic. Acesta a fost adus pe bani puţini de la Buducnost Podgorica şi era aşteptat să rupă norii şi la Târgu Jiu. Nu a fost cazul. Adrovic nu e un atacant pe placul lui Pustai, iar antrenorul l-a folosit sporadic, atunci când nu a avut alte opţiuni.

Adrovic, care e de nedespărţit la Pandurii de celălalt ex-iugoslav, Momcilovic, a prins un singur meci ca titular, cu Dnepr în Europa League. În campionat a bifat doar două apariţii din postura de rezervă, cu Ceahlăul şi Astra, iar cu Farul în Cupă a jucat 45 de minute. Adrovic e acum ultima soluţie pentru Pustai. Cu Pacos Ferreira în Portugalia, antrenorul l-a preferat pe bancă pe Alex dos Santos şi Adrovic a rămas în tribună. Vârful de 25 de ani are bagajele făcute, iar la iarnă va pleca cel mai probabil pentru că e greu de crezut că va suporta statutul de a cincea roată la căruţă la Pandurii.

187 – de minute a jucat Adrovic pentru Pandurii în cele 19 meciuri din acest sezon. Vârful evaluat la 50.000 de euro nu a marcat niciun gol

Rubio, „umbră” a lui Zamorano

Condescu l-a adus împrumut în septembrie şi pe chilianul Diego Rubio de la Sporting Lisabona. Transferul finului lui Ivan Zamorano a fost privit ca o lovitură dată de panduri. Rubio a devenit jucătorul cu cea mai bună cotă de piaţă de la Pandurii, 1.500.000 de euro, dar şi cu cea mai mare clauză de reziliere, 30.000.000 de euro! Vârful de 20 de ani cu cetăţenie germană a debutat în victoria cu Dinamo (2-1) şi a părut că are potenţial. Nici contra CFR-ului nu s-a mişcat rău dar cu Mediaş, Farul şi Năvodari a fost ca şi inexistent. Rubio nu poate juca în meciurile din Europa League pentru că nu a fost legitimat la timp pentru a fi trecut pe lista UEFA. Chilianul nu se ridică până acum la aşteptările puse în el. Poate că e dezamăgit că nu joacă în Europa League, poate că e supărat că colegii nu îl joacă suficient de mult, poate că nu a avut nici foarte mult timp să arate ce poate, cert este faptul că Rubio, până acum, e o mare dezamăgire!

166 – de minute a adunat Rubio în 5 meciuri până acum. S-a remarcat doar prin 2 cartonaşe galbene şi o atitudine agresivă

Libanezul s-a „rupt” repede

Pandurii l-au ţinut în probe o lună de zile pe Fayez Shamsin înainte să semneze un contract pe un an cu libanezul născut în Germania. Atacantul de 21 de ani evaluat la 125.000 de euro a debutat în cele din urmă în meciul de Cupă cu Farul Constanţa şi impactul a fost imediat! A marcat un hat-trick şi a părut să confirme potenţialul pe care îl arătase la antrenamente. Peste 3 zile a jucat titular şi cu Gaz Metan în campionat dar a părut obosit şi a fost schimbat după 51 de minute. Shamsin a primit apoi şi vestea că e convocat la naţionala Libanului dar s-a accidentat. Din această cauză, atacantul nici nu a mai făcut deplasarea în Portugalia şi mai apoi la Constanţa pentru meciurile cu Pacos şi Săgeata Năvodari. Shamsin are clar potenţial şi fizic de atacant, dar trebuie să se ferească de accidentări pentru a deveni un concurent serios pentru Matulevicius.

Dos Santos e în creştere

Ultimul atacant care a debutat la Pandurii în acest sezon e Alex dos Santos. Brazilianul trecut şi pe la Chiajna sau U Cluj a început ca titular meciul cu Farul în care a şi marcat un gol. Trecut şi pe lista UEFA alături de Matulevicius şi Adrovic, Alex a debutat în UEL în meciul de la Pacos în care a bifat ultimele 18 minute. Primul meci în Liga 1 a venit la Constanţa. Dos Santos a fost folosit ca al doilea vârf lângă Matulevicius şi nu a dezamăgit deloc. Brazilianul a fost activ, s-a zbătut mult şi chiar a reuşit două pase de gol, una pentru Matulevicius şi alta pentru Ciucur. Prin evoluţiile sale din teren, vârful de 23 de ani poate emite curând pretenţii la primul 11 al lui Pustai. Dos Santos are şi avantajul de a putea fi folosit pe mai multe posturi, putând juca foarte uşor şi ca extremă dreapta.

4 – goluri în 15 meciuri a reuşit Alex dos Santos în cel mai bun sezon al carierei, la Chiajna sub comanda lui Reghecampf

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: