MECMA: Sătenii din Corneştii Noi beau apă cu viermi din cauza primăriei

Ministerul Economiei i-a răspuns primarului din comuna gorjeană Băleşti, Aristică Paicu, asupra situaţiei din satul strămutat Corneștii Noi. Printr-o interpelare depusă de deputatul Vasile Popeangă, Paicu sesiza o serie de nereguli legate de situaţia acestei localităţi strămutate ca urmare a exploatărilor miniere şi solicita sprijin în plata canalizării. Oamenii din acel loc uitat de lume, beau apă cu viermi din fântânile care se află la doar 200 metri distanţă de cimitirul în care îşi îngroapă morţii. Ministerul a spus că CE Rovinari a realizat sistem de alimentare cu apă potabilă, însă primăria trebuie să-l dea în exploatare. Primarul a fost contactat telefonic, dar a închis telefonul când a auzit ă este căutat de ziarişti.

Fântânile executate de Complexul Energetic Rovinari pentru a servi ca sursă de apă menajeră până la finalizarea lucrărilor aferente sistemului de alimentare cu apă sunt folosite şi la ora aceasta de oamenii locului, chiar și dacă sistemul a fost finalizat şi recepţionat. ”Referitor la fântânile executate de către unitate în curţile cetăţenilor strămutaţi, acestea au servit drept sursă de apă menajeră până la terminarea lucrărilor aferente sistemului de alimentare cu apă potabilă a zonei de sat. În acest scop a fost construit de SC Complexul Energetic Rovinari un sistem de apă potabilă, compus din două foraje de mare adâncime şi două bazine de stocare. Aceste lucrări au fost recepţionate în prezenţa reprezentanţilor Băleşti, în vederea dării în exploatare. Se aşteaptă disponibilitatea Primăriei Băleşti pentru preluare şi dare în exploatare a sistemului de alimentare cu apă”, se arată în răspunsul formulat de Ministerul Economiei.

Sat inexistent

Disponibilitate din partea Primăriei Băleşti nu a existat însă nici pentru preluarea satului de strămutaţi, care nu există legal. Deşi Paicu menţiona că acest sat, strămutat dinainte de anul 2000, nu a fost predat primăriei Băleşti nici până la această dată, în răspunsul Ministerului Economiei reiese că Complexul Rovinari a propus autorităţii locale, care recunoaşte ”de facto” existenţa acestei vetre de sat, să facă demersurile necesare pentru ca aceasta să existe şi din punct de vedere oficial în nomenclatorul localităţi, precum şi întocmirea nomenclatorului străzilor. În acest sens va trebui elaborat un act normativ care să prevadă predarea utilităţilor cu titlu gratuit comunităţilor locale. De asemenea, se arată că în prezent Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu are prevăzute în obiectivele de investiţii lucrări care privesc infrastructura vetrei de sat Corneştii Noi, iar Complexul Energetic Rovinari s-a achitat de toate obligaţiile ce îi reveneau pentru vatra de sat Corneştii Noi.

RĂSPUNS

Paicu a semnalat şi faptul că mulţi proprietari din zonă nu au dorit să semneze contractele de predare-primire deoarece casele au avut multe defecţiuni constructive, din cauza cărora aici s-a format igrasie sau plouă în podul caselor. ”Dat fiind că proprietari locuiesc în noile case din momentul efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, este obligaţia proprietarilor de a executa şi operaţia de întreţinere a acestor imobile”, se mai arată din documentul emis de Ministerul Economiei.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: