Medicamentele cumpărate de pacienţi pot fi decontate. Vezi cum!

Pensionarii gorjeni s-au plâns în faţa autorităţilor că de fiecare dată când sunt internaţi la un spital din Gorj, aici nu există niciodată medicamente şi trebuie să le cumpere din banii lor. Asta în condiţiile în care au plătit toată viaţa pentru aceste servicii. Chiar când ar trebui să beneficieze de aceste lucruri sunt trimişi la farmaciile din oraş să facă rost de ele. Directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spune că totul ţine de felul în care sunt gestionaţi banii la nivelul unităţilor spitaliceşti.

Problema lipsei medicamentelor din spitalele din Gorj a fost ridicată de mai mulţi pensionari în faţa autorităţilor judeţene. Aceştia s-au plâns de situaţia gravă cu care se confruntă de fiecare dată când sunt internaţi. „Nu există în niciun spital medicamente. Sub nicio formă nu există medicamente. Se duce omul la spital, îi dă o hârtie să se ducă să cumpere medicamente pentru orice boală, fie operaţie, fie o boală simplă. Asta în timp ce plătim şi noi şi copiii noştri plătesc în continuare şi acelaşi lucru se întâmplă cu toţi”, spune Constantin Ţârcă, preşedintele pensionarilor petrolişti din Gorj. Cosma Dumitrescu le-a spus oamenilor că banii daţi pe medicamente pot fi recuperaţi. „Totul depinde de gestionarea fondurilor de managerul spitalului respectiv. În situaţia în care în spitalul respectiv nu există un medicament necesar bolnavului medicul curant face referat, aprobat de medicul şef de secţie şi îl duce la conducerea spitalului şi aprobă ca bolnavul să ia medicamentul de la farmacia din oraş. Vine cu factura şi această factură se decontează de spital. Faptul că scrie pe o bucăţică de hârtie medicul şi spune că trebuie să mergeţi după aceste medicamente nu este corect”, spune Cosma Dumitrescu. Mai mult decât atât, acesta a subliniat că nici dacă banii acordaţi spitalelor din Gorj s-ar dubla, aceştia nu ar fi suficienţi. „Dacă le-am dubla noi, Casa de Sănătate, banii, lor tot nu le-ar ajunge pentru că nu sunt bine gestionaţi la nivel de unităţi sanitare”, susţine Cosma Dumitrescu.

SOLUŢIE

Pentru a fi mai ieftine, ar trebui să se găsească o soluţie prin care medicamentele să fie obţinute de la producători, consideră subprefectul judeţului Gorj. „Ar trebui eliminaţi aceşti intermediari şi mers direct la producătorul de medicamente. Participi la o licitaţie ca stat şi aprovizionezi o magazie care distribuie în întreg sistemul. Medicamentul pe care l-ai putea lua de la producător cu doi lei îl iei cu patru”, afirmă Marcel Romanescu.

BUGET

Dacă anul trecut spitalele din județul Gorj au primit 85 de milioane de la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, anul acesta bugetul este mult redus, adică de doar 75 de milioane.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: