Medicii de familie din Gorj ameninţă cu proteste

Medicii de familie din Gorj ameninţă cu proteste dacă nu vor ajunge la un consens cu factorii de decizie de la nivel central în legătură cu noul contract-cadru pe 2011-2012. Aceştia vor trimite un memoriu preşedintelui Traian Băsescu, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Sănătate. Dacă în 30 de zile nu vor primi un răspuns favorabil, medicii ameninţă că vor ieşi în stradă.

Medicii de familie spun că noile prevederi ale contractului cadru veniturile lor se vor micşora drastic, în consecinţă, spun ei, multe dintre cabinete se vor închide.

Nemulţumiţi de contractul-cadru

Prin noul Contractul Cadru, veniturile medicilor de familie vor scădea urmând să primească de la Casa de Asigurări de Sănătate 50% din fonduri pentru capitaţie şi 50% pentru servicii medicale. În acest sens au hotărât să înainteze un memoriu cu doleanţele lor factorilor de decizie de la nivel central. „Am dezbătut câteva ordonanţe, deja legi, norme pentru contractul cadru, care dacă se aplică de la 1 aprilie, vor obliga mare parte din cabinetele noastre să se închidă. Veniturile medicilor vor scădea drastic. Am hotărât trimiterea unui memoriu în care sunt cuprinse doleanţele noastre”, a spus Mihai Moisescu, preşedintele patronatelor Medicilor de familie Gorj.

Medicii de familie sunt dispuşi să nu mai încheie contract cu Casa.

„Vom pierde circa 30% din valoarea care a fost pe anul 2010. Va trebui să ne desfăşurăm activitatea cabinetelor cu aceste venituri, valoarea punctului a scăzut. Medicina primară va avea de suferit din punct de vedere al dotării cabinetelor şi se va răsfrânge asupra sănătăţii pacienţilor”, a spus Monica Radu, medic de familie.

Dacă nu vor primi un răspuns favorabil la acest memoriu în 30 de zile, medicii de familie din Gorj sunt hotărâţi să-şi ia concediu de odihnă pentru 10 zile în luna martie, pentru a organiza manifestări. „Dacă răspunsul va fi nefavorabil, ne vom lua concediu de odihnă absolut toţi în luna martie, timp în care vom face manifestări de stradă, demonstraţii, pentru a sensibiliza decidenţii, pentru că nu se poate trăi cu banii alocaţi medicinii de familie”, a mai spus Mihai Moisescu.

Dacă nici aşa nu vor reuşi să ajungă la un acord cu factorii de decizie, medicii de familie spun că nu vor semna noul contract.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: