Angajaţii din minerit şi energie îşi primesc preavizele

Sute de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), CE Turceni şi CE Rovinari îşi primesc în această săptămână preavizele. Este vorba despre cei care sunt aproape de pensie şi au optat pentru concediul de aşteptare de doi ani, cât vor fi plăţi cu 75 la sută din salariu. Spre exemplu, la SNLO, preavizele vor fi distribuite de azi pentru că îşi încheie activitatea pe 1 martie.

Acest lucru a fost parafat la sfârşitul săptămânii de către sindicalişti şi administraţie, care au actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al minerilor şi energeticienilor. Acum urmează ca şi angajaţii să-l semneze.

Ei vor semna, în principal pentru ani de concediu de aşteptare, plăţi compensatorii, şomaj tehnic prin rotaţie, reduceri de prime, transport, bilete de tratament, diurnă, echipamente, reducerea contribuţiei la sport, etc. Toate aceste în cele trei companii: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, CE Turceni şi CE Rovinari. Oricum, cert este că circa 2000 de persoane vor ieşi din sectorul minier şi energetic, fie că sunt din companii sau de la prestatori.

Rata şomajului va exploda abia peste doi ani, când oamenii îşi vor termina perioada de concediu de aşteptare.

La SNLO, 900 de persoane pleacă acasă

Cei mai mulţi oameni vor pleca din SNLO, peste 900 dintre care 400 sunt aproape de pensionare, în timp ce restul pot alege fie concediu de aşteptare, fie plăţi compensatorii. Angajaţii de la minele Berbeşti, Peşteana, Lupoaia şi Husnicioara sunt în vizorul administraţiei, cei de aici petrecându-şi mare parte din 2010 în şomaj tehnic. Adiţionalul mai cuprinde eliminarea alimentelor de protecţie, reducerea plăţilor pentru munca în week-end la 50 la sută, reduceri la echipamentele de protecţie, reduceri la transport, angajaţii plătind jumătate, iar la biletele de tratament valoarea suportată de administraţie va scădea de la 40% la 30%. Cel mai important, odată cu încheierea actului adiţional vor fi evitate disponibilizările, însă nu de tot. Minerii care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la data de 31.12.2013 vor intra în concediu de aşteptare cu 75% din salariu pe doi ani, iar care vor vrea să plece acasă cu plăţi compensatorii, de asemenea o vor putea face. „Am căzut de acord cu sindicatele, astfel că vineri am semnat actul adiţional adus Contractului Colectiv de Muncă. Sunt reduceri cu munca vie pe care suntem nevoiţi să le facem. Vor fi şi disponibilizări, însă vorbim doar despre acel concediu de aşteptare şi cei care vor să plece acasă cu plăţi compensatorii”, susţine Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Reduceri şi la complexuri

Complexurile energetice au reuşit să facă reduceri cât mai multe pentru evitarea trimiterii oamenilor acasă. La CE Turceni şi Rovinari, maxim 300 de persoane vor pleca acasă. 

Actul adiţional semnat la complexuri cuprinde, în mare parte, aceleaşi puncte ca şi cel de la SNLO. „S-a semnat şi la Turceni actul adiţional, însă deocamdată nu a fost depus. Din ce ştiu doar SNLO-ul l-a depus. Sunt măsuri care privesc în principal reduceri de pană la 11% cu munca vie”, susţine Adrian Marciuc, liderul sindicatului CE Turceni.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: